Ariana | Blogger | X X X X

poniedziałek, 14 listopada 2016

Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko




Sekret tego dania tkwi w długim duszeniu oraz odpowiednim doborze mięsa. 


 Będziesz potrzebować
4 solidne porcję 
Farsz
  • Mięso  mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
  • Boczek - 100 g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Cebula - 1 duża
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Marchewka - 1 średnia
  • Pomidory w puszce
  • Oliwa - 2/3 łyżki
  • Czerwone wino - 120 ml
  • Mleko - 150 ml
  • bulion warzywny - 300 ml

Sos Beszamelowy
  • Masło -25 g
  • Mąka - 40 g
  • Mleko - 500 ml
  • Gałka muszkatołowa - do smaku
  • Sól i pieprz - do smaku 

Ser gouda - wg uznania
Ser mozarella - wg uznania

Do dzieła
Etap I – Warzywa
Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach.

Etap II – Mięso
Na łyżce oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie obsmaż mięso zajmię Ci to więcej czasu ale uwierz efekt jest tego wart.

Etap III- Gotowanie
Gdy mięso już porządnie zbrązowieje dodajemy wcześniej przesmażone warzywa. Następnie dodajemy pomidory oraz wino. Smażymy do czasu gdy wino wyparuje. Dodajemy bulion warzywny oraz mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum godzinę co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzm ewg uznania.

Etap IV – Sos beszamelowy
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli wlewamy mleko cały czas mieszając gotując na małym ogniu aż sos zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia i wbijamy do sosu surowe jajko całkowicie je rozmierzając w ciepłym sosie.


Etap V - Składanie dania 
Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Układamy makaron następnie warstwa farszu, cienka warstwa sosu beszamelowego oraz żółty ser i znowu makaron farsz i ser i tak aż do wysokości naczynia żaroodpornego. Całość polewamy sosem beszamelowym oraz układamy kawałki mozzarelli. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.



* Najlepiej będzie, jeżeli podsmażysz mięso na patelni grillowej.
Przetestowałam już wiele firm produkujących makaron i uważam że każdy płat na lasagne trzeba wcześniej podgotować na 2-3 minuty.