Ariana | Blogger | X X X X

wtorek, 13 grudnia 2016

Domowe bułki do hamburgerów

    
      Mam nadzieję, że zmienił się już pogląd przedstawiający burgery jako śmieciowe jedzenie niekoniecznie zdrowe. Uwielbiam burgery i bardzo często sama je robię, nie nazwałabym ich nigdy fast foodem gdyż zrobienie dobrego burgera od A do Z przez nas samych jest naprawdę czasochłonne..bułki, mięso sosy..ale efekt wart jest każdej minuty przygotowań. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na genialne Buły do hamburgerów, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis pochodzi z genialnej książki Veronique Cauvin pt. Burgery wszystkie smaki. Bułki z tego przepisu są dość czasochłonne gdyż potrzebują ok 1,5h na wyrośnięcie. Więc najlepiej będzie jeżeli przygotowanie burgerów zaczniesz od nich. W czasie gdy bułki będą wyrastać zajmij się mięsem, surówkami i sosami.

Będziesz potrzebować
na 5 wielkich bułek
mąka pszenna - 500 g
drożdże świeże - 25 g
mleko -150 ml
woda - 150 ml
sól - płaska łyżeczka
cukier - 2 łyżeczki
masło - 1 duża łyżka// 2 łyżki roztopionego

jajko
sezam
mleko - 1/4 szklanki

Etap I - Rozczyn drożdżowy
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem.

Etap II - łączenie składników
rozpuść masło w rondlu. Do misy dodaj mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn drożdżowy, wodę, sól,

Etap III - ciasto
Zagnieć ciasto albo zleć tą pracę swojemu robotowi kuchennemu. Uformuj kulkę i odstaw na 45 minut.

Etap IV -  czekanie
Wysmaruj blachę tłuszczem. Uformuj 5 okrągłych bułeczek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw  na 30-45 minut.

Etap V - pieczenie
rozbełtaj jajko z 1/4 szklanką mleka i posmaruj każdą bułkę następnie posyp sezamem. Blachę z bułkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz 15-20 minut.

  Ciasto przed wyrośnięciem

Bułki przed wyrośnięciem 

Bułki po wyrośnięciu