Ariana | Blogger | X X X X

czwartek, 18 maja 2017

Chałwowe Gofry Belgijskie



      Wczoraj na jednym z portali społecznościowych, zauważyłam poruszenie wśród mam, które obserwuje. Poruszenie dotyczyło prezentu z okazji dnia dziecka, do którego zostało równo dwa tygodnie...zatroskane mamy dzieliły się pomysłami na prezenty dla swoich urwisów....niektore pomysły były naprawdę ekstremalne...Kochane mamy Wasze dzieci zapewne mają mnóstwo zabawek, może zamiast wydawać fortunę na kolejne prezenty weźcie dzień wolny w pracy albo zorganizujcie dzień dziecka w weekend i ugotujcie wraz z dzieciakami coś dobrego i spędźcie ten dzień razem bez telefonów, maili i pracy...a Wasze dzieci będą najbardziej szczęśliwe!

Lody...Gofry...Słodko....
Moja propozycja by osłodzić ten dzień i wspólnie przyrządzić coś co kochają dzieci to chałwowe Gofry Belgijskie z lodami i słonym karmelem, wiem...wiem brzmi niesamowicie słodko ale! w końcu dzień dziecka jest raz w roku :)  A lody chałwowe od Braci Koral są niesamowicie kremowe i nieprzesadnie słodkie.

...Nie wiem jak to się stało, że na Wylizanym Rondlu nie ma jeszcze gofrów belgijskich...szybko nadrabiam zaległości i poniżej przepis na pyszne gofry, w oryginale pochodzi od Valerie z bloga C'est ma fournée  poniżej z małymi modyfikacjami.

*cukru perlistego nie zastąpisz, żadnym innym. To on sprawia,że gofry są tak niesamowicie chrupiące.

Będziesz potrzebować
mąka pszenna - 250 g
jajko - 1 szt
drożdże - 10 g świeżych
mleko - 100 ml
cukier brązowy - łyżka
masło - 90 g
cukier perlisty - 100 g
sezam biały - łyżka

do podania lody chałowe
* solony karmel - przepis tutaj

Etap I - Rozczyn drożdżowy
Podgrzej mleko dodaj pokruszone drożdże, dokładnie wymieszaj.

Etap II - Miksowanie
Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj jajko, sol, cukier brązowy oraz rozczyn drożdżowy mieszaj i stopniowo dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Etap III - Cukier perlisty
Dodaj cukier perlisty i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż łyżką gęste ciasto. Piecz wg zaleceń producenta swojej gofrownicy. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia.



Etap IV - Lody Chałwowe
Na każdym gofrze (może być lekko ciepły :) połóż gałkę lodów chałowych, posyp sezamem lub czekoladowymi płatkami i jeżeli lubisz ekstremalnie słodkie desery polej solonym karmelem przepis tutaj.
Daj się dziecku ubrudzić, brudne dziecko to szczęśliwe dziecko :)