Ariana | Blogger | X X X X
  • środa, 11 stycznia 2017

    Calzone z mięsem mielonym

         

      Calzone czyli pizza w kształcie pieroga. Robię ją zawsze wtedy gdy mam ochotę na jedno i drugie i nie mogę się zdecydować :) albo gdy w mojej lodówce są różności do szybkiego zjedzenia. Z farszem do calzone podobnie jest jak ze składnikami na pizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami.

    Będziesz potrzebować
    Składniki na ciasto
    (z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza)
    mąką -500 g
    drożdże 20 dkg
    mleko - 250 ml
    cukier -3 łyżeczki
    oliwa z oliwek -2 łyżeczki
    sól - szczypta

    Farsz
    cebula - 1 mała
    czosnek - 3 ząbki
    seler naciowy - 2 łodygi
    boczek parzony - 100 g
    mięso mielone - 400 g
    ser mozzarella wg uznania

    sól, pieprz, bazylia, oregano
    jajko do posmarowania pierogów.

    Etap I - Rozczyn drożdżowy
    Podgrzej mleko. Do miseczki wsyp rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem, Wymieszaj aż do rozpuszczenia drożdży następnie dodaj 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj tak aby nie było grudek. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.

    Etap II - Wyrabiamy ciasto
    Na stolnicę lub do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. W międzyczasie dodaj oliwę. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

    Etap III - Wałkowanie
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm.

    Etap IV - Farsz
    Cebulę, seler naciowy oraz boczek  pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek następnie dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler. Dodaj mięso mielone.Przypraw solą, pieprzem, bazylią.  Podsmaż do całkowitego zbrązowienia mięsa. Dodaj pomidory z puszki. Pamiętaj by sos nie był zbyt płynny.
    Odstaw do wystygnięcia.

    Etap V - Pierożki
    Na każdy placek połóż farsz oraz ser mozzarella w taki sposób aby powstał pieróg.
    Pierożki rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmaruj rozbełtanym jajkiem posyp oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15-20 minut.