Ariana | Blogger | X X X X
  • niedziela, 3 września 2017

    Chrupiące fit frytki z fasolki szparagowej

    Gdy najdzie Cię ochota na frytki spróbuj koniecznie zastąpić ziemniaki zdrowszą i mniej kaloryczną fasolką szparagową. Przepis na "frytki", o który prosiliście na moim instagramie :)


    Czego możesz użyć jako panierki

    • zmielonych płatków owsianych
    • pokruszonych płatków kukurydzianych
    • sezamu
    • domowej bułki tartej 
    • panierki "panko"

    Będziesz potrzebować
    dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym
    fasolka szparagowa - 400 g
    jajko - 1 szt
    parmezan - ok 50 g
    bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane - ok 150 g/ 1,5 szk
    sól - wg uznania

    Etap I - Fasolka
    Fasolkę umyj i poodcinaj końcówki z ogonkami. Gotuj ok 5 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.

    Etap II - Panierka
    W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj.

    Etap III 
    Rozbełtaj jajko i zanurz w nim odcedzoną fasolkę następnie zanurz fasolkę w przygotowanej panierce.

    Etap IV
    Za panierowaną fasolkę rozłóż na papierze do pieczenia, piecz w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez 20 minut.