Ariana | Blogger | X X X X

czwartek, 31 sierpnia 2017

kotleciki z quinoa i cukinii


Gdy nie masz ochoty na mięso albo cierpisz na notoryczny brak czasu na jutrzejszy obiad zrób kotleciki z komosy ryżowej z dodatkiem cukinii, są bardzo zdrowe i są świetną alternatywą dla mięsa. Połączenie komosy z cukinią (na którą właśnie trwa sezon) daję zdrowego niskokalorycznego i nie suchego kotleta :) PS. W przepisie podałam mąkę pszenną, możesz użyć zamiennie  kukurydzianej lub mąki z płatków owsianych.

Czemu Quinoa?
  • jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego
  • nie zawiera glutenu
  • ma niski indeks glikiemiczny zalecana cukrzykom 
  • zawiera dwa razy więcej wapnia niż mleko
  • jest źródłem błonnika
Bedziesz potrzebować 
ok 6 szt kotletów
  • Quinoa - 100 g 
  • cukinia -  100 g
  • mąka pszenna -  3/4 łyżki 
  • cebula - 1 mała
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól, pieprz, czerwona papryka - wg uznania
  • natka pietruszki - wg uznania
  • oliwa/olej do pieczenia

Etap I - Komosa
Ugotuj komosę w osolonej wodzie. Pozostaw do ostygnięcia.

Etap II - Siekamy
Cebulę pokrój w drobną kostkę podsmaż na złoto, czosnek przeciśnij przez praskę, cukinie zetrzyj na małych oczkach, dodaj wszystko do wystudzonej komosy, wymieszaj następnie dodaj mąkę, przyprawy oraz natkę pietruszki. (ilość mąki zależna jest od ilości soku jaki puści cukinia)

Etap III - Mieszamy
wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w miarę potrzeby dodaj trochę mąki, uformuj kotlety.

Etap IV - Smażymy
Na małej ilości tłuszczu,usmaż kotlety na złoto z obu stron.