Będziesz potrzebować
keksówka 20 cm
cukinia - 500 g
jajka - 2 szt
olej/oliwa - 50 ml
mąka pszenna - u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750 - 350 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - pół łyżeczki
pieprz - szczypta
pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itp - wg uznania
Etap I - Cukinia
Obierz cukinie ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wyłóż na durszlak, posól i odczekaj jak puści sok.
Etap II - Suche składniki
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika
Etap III - Łączymy składniki
Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec połącz wszystkie składniki.
Etap IV - Pieczenie
Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz 50 minut.
Gotowy do krojenia po ostygnięciu!