Ariana | Blogger | X X X X
  • piątek, 25 sierpnia 2017

    Wytrawny chlebek z cukinii

    Staram się zawsze widzieć w życiu same plusy, aczkolwiek bardzo ciężko jest je znaleźć w powoli kończącym się lecie ale! udało się :)  końcówka lata to wysyp... pysznych warzyw jednym z moich ulubionych jest cukinia! zdrowa, niskokaloryczna i można z niej zrobić wszystko! w tym wpisie znajdziesz przepis na genialny, wilgotny, miękki, wytrawny chlebek z cukinii. Jest szybki w przygotowaniu i bez drożdży, zatem nie wymaga wyrastania i długiego wyrabiania. Przepis od mojej sąsiadki, która dostarcza mi codziennie kilogramy cukinii prosto ze swojej uprawy - Ona wie co dobre!
    Będziesz potrzebować
    keksówka 20 cm
    cukinia - 500 g
    jajka - 2 szt
    olej/oliwa - 50 ml
    mąka pszenna - u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750 - 350 g
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    sól - pół łyżeczki
    pieprz - szczypta
    pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itp - wg uznania





    Etap I - Cukinia
    Obierz cukinie ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wyłóż na durszlak, posól i odczekaj jak puści sok.

    Etap II - Suche składniki
    Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika

    Etap III - Łączymy składniki
    Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec  połącz wszystkie składniki.

    Etap IV - Pieczenie
    Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz 50 minut.
    Gotowy do krojenia po ostygnięciu!