Ariana | Blogger | X X X X
  • czwartek, 30 marca 2017

    Warzywny zawijaniec w kremowym sosie z grillowaną papryką

         

           Uwielbiam potrawy zapiekane zawijane gdzie różne smaki się przeplatają i 'wymieniają się' swoim aromatem. Jednym z takich dań na szybko są zawijane podsmażone warzywa w makaronie lasagne obficie posmarowanym serkiem kanapkowym. To danie świetnie się sprawdzi jako przystawka na imprezie (na zimno również dobrze smakuje).

    Zachęcam was do udziału w konkursach durszlak.pl są bardzo inspirujące, gdyby nie konkurs  #apetina "codziennie baw się smakiem" nie pomyślałabym wcześniej o tym aby smarować plaster makaronu serkiem kanapkowym [?]a tu takie zaskoczenie wyszło szybko i pysznie a dodatkowo bardzo aromatycznie. Zatem do dzieła!

    Tak naprawdę do farszu możesz dodać wszelkie warzywka jakie akurat posiadasz w domu w dowolnej proporcji. 

    Będziesz potrzebować
    10 zawijańców
    Makaron lasagne - 10 platów
    Serek Arla Apetina grillowana papryka i oliwki
    Serek Arla Apetina z suszonymi pomidorami
    farsz warzywny 
    cukinia - 1 mała
    papryka - 1 mała
    pieczarki - 5 szt(większe)
    cebula - 1 mała
    czosnek - 2 ząbki
    świeże zioła rozmaryn/bazylia
    jarmuż - garść świeżych liści
    oliwa
    koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    sól/pieprz/bazylia/papryka suszona - wg uznania
    Sos
    Śmietana 18% - 5 łyżek
    Serek kremowy Arla Apetina Grilowana papryka i oliwki lub pomidor i bazylia - 5 łyżek
    Mozarella - wg uznania
    Pomidorki koktajlowe - dekoracja wg uznania

    *opcjonalnie możesz zawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku.


    Etap I - Farsz
    wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku.

    Etap II - Makaron
    Płaty makaronu ugotuj aldente (tak aby swobodnie można było zwinąć je w rulon) uważaj aby płaty się nie posklejały (albo gotuj w dużym garnku z dodatkiem oliwy, albo kazdy płat osobno).

    Etap III - Zawijamy
    Każdy płat makaronu posmaruj obficie serkiem apetina grilowana papryka i oliwki następnie nałóż farsz i zawiń.

    *Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku.

    Etap V - Kremowy Sos
    za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli.

    Etap VI - Pieczenie
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Zapiekaj 15 minut.