Biszkoptowy Pewniak
Puszysty, lekki i zawsze wychodzi !!!
składniki
na formę o wymiarach 26 cm- 7 jaj
- 1 szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Jeżeli chcesz otrzymać biszkopt ciemny dodaj 3 łyżki kakao.I Etap - jajka
Starannie oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę następnie dodaj cukier i ubijaj do połączenia składników. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem ( jak kogiel mogiel :)
II etap - łączenie składników
Masę białkową połącz z masą z żółtek i dodawaj powoli przesiane mąki.
***
jeżeli chcesz upiec ciemny biszkopt dodaj 3 łyżki kakao wraz z mąką.
III etap - pieczenie
Tortownicę wysmaruj masłem, Równomiernie wylej naszą powstałą masę w tortownicy
Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 25 minut.
IV etap - rzucanie biszkoptem
Spokojnie nie będziemy się rzucać naszym pięknym biszkoptem :) przygotuj ręcznik/koc lub coś miękkiego połóż na podłodze, odrazu po pieczeniu otwórz piekarnik wyjmij ciasto i spuść je z wysokości mniej więcej swoich kolan oczywiście na ręcznik i oczywiście dnem do dołu :)
Ps. nie martw się octu nie będzie czuć