Dynia. Królowa dzisiejszego wpisu. Zyskała ten zaszczytny tytuł dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Przede wszystkim rozgrzewa co przy jesiennej pogodzie jest szalenie istotne, ma bardzo wysoką zawartość błonnika, zawiera beta-karoten, potas no i oczywiście jest bardzo nisko kaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole.
Dynia dynia ale którą wybrać…?
Dobrą dynię poznamy już na pierwszy rzut oka po skórce, otóż pamiętaj powinna być ona gładka i jędrna, ponieważ chropowate okazy będą włókniste wewnątrz. Staraj się wybrać tą bez plamy i przebarwień. Kolor powinien być jak najbardziej pomarańczowy. Waga dyni powinna być stosunkowo duża w porównaniu do jej objętości. Jeżeli nie chcesz zużyć dyni odrazu, nie zapominaj o ogonku, to on jest swoistym korkiem świeżości naszej dyni.
A teraz do rzeczy…
Mój przepis na pyszny krem z dyni.
Potrzebujesz
1. dynia – 2 kg
2. cebula – 2 szt
3. czosnek – 3 ząbki
4. bulion warzywny lub drobiowy – ok. 500 ml
5. oliwa – 2 łyżki
6. sól, pieprz,
7. ulubione przyprawy np. baylia, oregano, chilli
dodatki wg uznania
szczypiorekser żółtyśmietanagrzanki
Blender i ostry nóż !!
I Etap – Dynia w Piekarniku
Zaczynamy od umycia naszej dyni, następnie kroimy ją na mniejsze kawałki (proponuję najpierw na pół następnie na ćwiartki używając do tego naprawdę ostrego noża, uprzedzam nie będzie łatwo)Miąższ z pestkami wycinamy, wyrzucamy albo przerabiamy na inne smakołyki. Ćwiartki dyni wkładamy do piekarnika ustawionego do temperatury 180 stopni, na 15-20 minut, najlepiej termoobieg.Po 15 minutach zajrzyjmy do naszej dyni, i sprawdźmy czy skórka już ładnie odchodzi, jeżeli tak wyjmujemy dynię do wystygnięcia, jeśli nie wkładamy do piekarnika aż do czasu gdy skóra z łatwością nam odchodzi.Gdy już dynia nie będzie nas parzyć w dłonie, obieramy dynię ze skórki , skórka powinna ładnie odchodzić możesz użyć do tego noża.Obraną Dynię kroimy w kostkę
II Etap – Dynia w garnku
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Ząbki czosnku kroimy, bądź przeciskamy przez praskę.W dość dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę, czekamy aż się zeszkli następnie dodajemy czosnek ( pamiętaj przypalony czosnek= gorzki czosnek)Do garnka z cebulą i czosnkiem dodajemy pokrojoną w kostkę dynię.Dolewamy bulion warzywnyGotujemy wszystko pod przykryciem 20 minut, aż nasza dynia zmięknieBlendujemy wszystko na jednolitą masę.
Etap III – Przyprawiamy
I teraz tak, wszystko zależy od naszej dyni, jedne są słodsze inne bardziej wyraziste. Tutaj pozostawiam Ci pole do popisu dopraw solą i pieprzem wg własnego uznania. Pamiętaj o tym że przyprawy za każdym razem sprawią że nasz krem będzie inny, idealnie pasuję bazylia, oregano, tymianek. Lubisz ostre? – dodaj Chilli pieprz cayenne dodatkowo rozgrzeje nas w jesienny wieczór. Świetnie sprawdzi się również imbir bądź cynamon.
Voilà pyszny krem gotowy.
Podajemy jak lubimy !
Ja podaje ze startym serem, szczypiorkiem, śmietaną i grzankami.
Tak przygotowana zupę możemy zapakować w słoik i zabrać do pracy, zaspokoi każdy głód na kilka godzin.