Ariana | Blogger | X X X X
  • środa, 30 listopada 2016

    Domowy makaron



           Domowy makaron może nie należy do najszybszych dań jednak wysiłek zostaje nagrodzony. Jeżeli gdzieś w pobliżu kuchni kręcą się silne dłonie warto je zawołać gdyż wałkowanie oraz wyrabianie ciasta wymaga sporej siły!! Jeżeli posiadasz maszynkę do makaronu znacznie Ci ułatwi pracę, jednakże jeżeli jej nie masz nie poddawaj się ostry nóż i wałek też wystarczy.
    Jeżeli zrobisz więcej makarony niż planowałeś, nie ma problemu, nie zmarnuję się! nie gotuj, tylko porządnie wysusz i schowaj najlepiej do papierowej torebki. Dobrze wysuszony makaron możesz przechowywać nawet do kilku tygodni.


    Będziesz potrzebować
    mąka pszenna - 2 szkl
    jaja - 2 szt
    żółtko kurze - 4 szt
    opcjonalnie woda

    Wałek do ciasta 

    nóż 
    garnek do ugotowania makaronu


    Etap I - Mąka i jajka
    Na stolnicy przesiej mąkę. Zrób w niej zagłębienie wbij całe jajka oraz żółtka. Zagnieść ciasto powinno być twarde jednak jeśli jest bardzo trudne do zagnieceia dodaj odrobinę wody. Ciasto uformuj w kulkę i zagniataj przez min,10 minut ( uwierz jest to warte wysiłku). Gdy ciasto będzie elastyczne, jednolite i z łatwością będzie się odrywać od stolnicy mamy zwycięstwo.

    Etap II - Odpoczynek dla ciasta
    Ciasto przykryj ściereczką i daj mu odpocząć ok 30 minut.

    Etap III - Placki
    Ciasto pokrój na mniejsze plastry ok.5 cm. Każdy kawałek rozpłaszcz najpierw w dłoniach, następnie rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąka na jak najcieńsze placki. 

    Etap IV - Kształtujemy
    Rozwałkowane placki, kroimy na pożądany kształt ( paski, nitki)

    Etap V
    Pokrojony makaron pozostaw na stolnicy na kilka minuty, by przesechł. 

    Etap VI - gotowanie
    Wrzucamy do gotującej się mocno osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy. Gotujemy ok 7 minut