Ariana | Blogger | X X X X
  • piątek, 4 listopada 2016

    Krem kalafiorowy z białą czekoladą

         



    Jeden z moich ulubionych kremów, szybki, sycący, i pyszny! a do tego biała czekolada naprawdę smakuje genialnie. Dla niektórych mdły i nie wyraźny kalafior w tym  przepisie zyskuje, i nawet moja siostra która nie przepada za tym warzywem zjadła ten kremik ze smakiem :)

    Będziesz potrzebować
    cebula 1 szt
    czosnek 2 ząbki
    łyżka masła
    kalafior średni
    ziemniak duży
    bulion warzywny/drobiowy

    Etap I -  Siekamy
    Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na maśle w dużym garnku, następnie dodaj przetarty przez praskę czosnek.

    Etap II - Różyczki
    kalafiora podziel na mniejsze różyczki, dodaj do zeszklonej cebuli i czosnku.
    Chwilę podsmaż i dodaj bulion. gotuj 25 minut pod przykryciem.

    Etap III - Blendowanie
    Zblenduj składniki na gładką masę. i przetrzyj przez sito do uzyskania gładkiego kremu.

    Etap IV - Przyprawiamy
    Dopraw solą i pieprzem, pamiętaj że pewnie bulion był solony.  ja dodaję jeszcze odrobinę chili dla podkręcenia smaku.

    Etap V - Delektuj się!
    Wlej krem do miseczki i połóż kostkę białej czekolady, napracowaliśmy się teraz daj wykazać się czekoladzie i pozwól jej się powoli rozpuścić :) uwierz naprawdę zaskoczysz tym połączeniem.

    * * *
    * Gotując bulion nie dodawaj zbyt dużo marchewki, Bulion do kremu nie powinine być za slodki.
    * Jeżeli nie masz przekonania do czekolady spróbuj z sosem z gorgonzoli (przepis na sos z gorgonzoli znajdziesz  tutaj) albo grzankami.