Ariana | Blogger | X X X X
  • poniedziałek, 7 listopada 2016

    Spaghetti & Chorizo

    chorizo



    chorizo


                Niezwykle aromatyczne wyraziste i bardzo szybkie danie. Danie dedykowane przede wszystkim dla tych, którzy nie boją się pikantności w kuchni.  Podstawą dania jest oczywiście Hiszpańska kiełbaska Chorizo. Chorizo charakteryzuje się przede wszystkim mocnym i charakterystycznym zapachem. Jest mnóstwo rodzajów Chorizo, ale ich wspólną cechą jest jest rodzaj mięsa czyli wieprzowina oraz słodka wędzona papryka i pimienton czyli mała hiszpańska papryczki chili. 

    Będziesz potrzebować
    4 porcję


    • Chorizo - 250 gr
    • Czosnek - 3 ząbki
    • Spaghetti - 70 gr/ os 
    • Cebula - 1 mała
    • Świeży rozmaryn lub/i bazylia
    • Orzechy włoskie wg uznania
    • suszone pomidory kilka sztuk
    • mała ostra papryczki - ilość wg uznania 
    • Oliwa -2/3 łyżki
    • Masło 1 łyżka
    • 1 łyżeczka suszonego oregano

    Etap I - Makaron
    w osolonej wodzie. gotujemy makaron al dente minus 1 minuta.

    Etap II - Patelnia
    Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie  dodajemy pokrojoną drobno ostrą papryczkę, rozmaryn, suszone pomidory, orzechy włoskie. Smażymy 2 minuty i zdejmujemy z patelni. Na czystej patelni podsmażamy chorizo pokrojone w plasterki , po lekkim podsmażeniu dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę z resztą składników.

    Etap III -  Łączymy
    Ugotowany makaron odcedzamy Ale!  nie przelewamy wodą tylko od razu dodajemy na patelnię. Podsmażamy dodając łyżkę masła. Doprawiamy solą, oregano i ewentualnie pieprzem :)

    Etap IV - Delektujemy się
    Najlepiej smakuje ze startym parmezanem lub innym twardym serem.

    Smacznego

    chorizo