Ariana | Blogger | X X X X
  • poniedziałek, 14 listopada 2016

    Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko




    Sekret tego dania tkwi w długim duszeniu oraz odpowiednim doborze mięsa. 


     Będziesz potrzebować
    4 solidne porcję 
    Farsz
    • Mięso  mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
    • Boczek - 100 g
    • Czosnek - 4 ząbki
    • Cebula - 1 duża
    • Seler naciowy - 2 łodygi
    • Marchewka - 1 średnia
    • Pomidory w puszce
    • Oliwa - 2/3 łyżki
    • Czerwone wino - 120 ml
    • Mleko - 150 ml
    • bulion warzywny - 300 ml

    Sos Beszamelowy
    • Masło -25 g
    • Mąka - 40 g
    • Mleko - 500 ml
    • Gałka muszkatołowa - do smaku
    • Sól i pieprz - do smaku 

    Ser gouda - wg uznania
    Ser mozarella - wg uznania

    Do dzieła
    Etap I – Warzywa
    Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach.

    Etap II – Mięso
    Na łyżce oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie obsmaż mięso zajmię Ci to więcej czasu ale uwierz efekt jest tego wart.

    Etap III- Gotowanie
    Gdy mięso już porządnie zbrązowieje dodajemy wcześniej przesmażone warzywa. Następnie dodajemy pomidory oraz wino. Smażymy do czasu gdy wino wyparuje. Dodajemy bulion warzywny oraz mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum godzinę co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzm ewg uznania.

    Etap IV – Sos beszamelowy
    W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli wlewamy mleko cały czas mieszając gotując na małym ogniu aż sos zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia i wbijamy do sosu surowe jajko całkowicie je rozmierzając w ciepłym sosie.


    Etap V - Składanie dania 
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Układamy makaron następnie warstwa farszu, cienka warstwa sosu beszamelowego oraz żółty ser i znowu makaron farsz i ser i tak aż do wysokości naczynia żaroodpornego. Całość polewamy sosem beszamelowym oraz układamy kawałki mozzarelli. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.



    * Najlepiej będzie, jeżeli podsmażysz mięso na patelni grillowej.
    Przetestowałam już wiele firm produkujących makaron i uważam że każdy płat na lasagne trzeba wcześniej podgotować na 2-3 minuty.