Bardzo proste szybki i zdrowe muffiny z marchewki i płatków owsianych.
Wartość kaloryczna 1 muffinki to ok 130 kcl dla porównania inne marchewkowe muffiny( zwłaszcza te z ogromną ilością oleju) mają ok 320 kcl :)
Dodatek marchewki zapewnia dużą dawkę witamin ale również sprawia że muffin jest wilgotny i słodki. Dzięki płatkom owsianym a dokładniej ogromnej zawartości błonnika w nich, muffiny są naprawdę bardzo sycące idealne będą jako słodka zdrowa przekąska w środku dnia.
Polecam świetny artykuł tutaj w którym dowiecie się dlaczego warto jeść płatki owsiane.
Będziesz potrzebować
na 12 muffinek
marchewka - 2 szklanki startej
płatki owsiane - 2 szklanki
mąka pszenna - 2 łyżki
orzechy włoskie - 100 g
masło - 2 łyżki
jajko - 2 szt
mleko - 1 szk
biała czekolada - 50 g
Etap I - Marchewka
Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach
Etap II - Płatki owsiane
W wysokim naczyniu zblenduj płatki owsiane na drobny pyłek.
Etap III - Mieszanie
Za pomocą łyżki zmieszaj wszystkie składniki w misce.
Etap IV - Pieczenie
Masę wyłóż do papilotek lub do specjalnej formy na muffiny. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 25 minut .
Płatki owsiane przed zmieleniem
Płatki owsiane po zmieleniu blenderem
na hasło ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie 10% zniżki