Polecam wszystkim, którzy tęsknią za latem. Przed wami lekka, orzeźwiająca tajskasałatka w wersji podstawowej, jeżeli tylko masz ochotę i nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa dodaj pieczoną kaczkę albo kurczaka.
Będziesz potrzebować
2 porcję
zielony ogórek - 1 szt
marchewka - 1 szt
czerwona cebula - 1 szt
mango - 1 szt
czerwona papryka - 1 szt
sałata rzymska
czerwona papryka - 1 szt
sałata rzymska
świeża kolendra
świeża mięta
dressing
słodkie chili
słodkie chili
orzeszki ziemne/ orzeszki nerkowca
oliwa z oliwek
limonka/cytryna
Etap I - Puree z mango
pół mango obierz ze skóry i zblenduj wraz z sokiem z połową limonki/cytryny oraz kilkoma listkami świeżej mięty.
Etap II - Orzechy
Na rozgrzaną patelnie wsyp orzechy ziemne najlepiej solone dla przełamania slodkiego smaku. Orzechy prażymy na patelni do czasu aż zbrązowieją. Uważaj aby nie przypalić !
Etap III - Warzywa
Ogórka, paprykę kroimy w słupki. Marchew kroimy w paseczki. Cebulę w piórka.
Etap I - Puree z mango
pół mango obierz ze skóry i zblenduj wraz z sokiem z połową limonki/cytryny oraz kilkoma listkami świeżej mięty.
Etap II - Orzechy
Na rozgrzaną patelnie wsyp orzechy ziemne najlepiej solone dla przełamania slodkiego smaku. Orzechy prażymy na patelni do czasu aż zbrązowieją. Uważaj aby nie przypalić !
Etap III - Warzywa
Ogórka, paprykę kroimy w słupki. Marchew kroimy w paseczki. Cebulę w piórka.
Etap IV - Serwujemy
Na dużym talerzu połóż sałatę następnie puree z mango, pokrojone warzywa. wszystko delikatnie skropl słodkim chili. Udekoruj listkami świeżej mięty i kolendry.
Smacznego
Smacznego :)
;