Ariana | Blogger | X X X X
  • poniedziałek, 14 listopada 2016

    Wspomnienie lata czyli Tajska sałatka z puree z mango i orzechami nerkowca



           Polecam wszystkim, którzy tęsknią za latem. Przed wami lekka, orzeźwiająca tajskasałatka w wersji podstawowej, jeżeli tylko masz ochotę i nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa dodaj pieczoną kaczkę albo kurczaka.

    Będziesz potrzebować
    2 porcję
    zielony ogórek - 1 szt
    marchewka - 1 szt
    czerwona cebula - 1 szt
    mango - 1 szt
    czerwona papryka - 1 szt
    sałata rzymska

    świeża kolendra
    świeża mięta

    dressing
    słodkie chili

    orzeszki ziemne/ orzeszki nerkowca
    oliwa z oliwek
    limonka/cytryna

    Etap I - Puree z mango
    pół mango obierz ze skóry i zblenduj wraz z sokiem z połową limonki/cytryny oraz kilkoma listkami świeżej mięty.

    Etap II - Orzechy
    Na rozgrzaną patelnie wsyp orzechy ziemne najlepiej solone dla przełamania slodkiego smaku. Orzechy prażymy na patelni do czasu aż zbrązowieją. Uważaj aby nie przypalić !

    Etap III - Warzywa 
    Ogórka, paprykę kroimy w słupki. Marchew kroimy w paseczki. Cebulę w piórka.

    Etap IV - Serwujemy 
    Na dużym talerzu połóż sałatę następnie puree z mango, pokrojone warzywa. wszystko delikatnie skropl słodkim chili. Udekoruj listkami świeżej mięty i kolendry.

    Smacznego










    Smacznego :)
    ;