Ariana | Blogger | X X X X

poniedziałek, 14 listopada 2016

Wspomnienie lata czyli Tajska sałatka z puree z mango i orzechami nerkowca



       Polecam wszystkim, którzy tęsknią za latem. Przed wami lekka, orzeźwiająca tajskasałatka w wersji podstawowej, jeżeli tylko masz ochotę i nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa dodaj pieczoną kaczkę albo kurczaka.

Będziesz potrzebować
2 porcję
zielony ogórek - 1 szt
marchewka - 1 szt
czerwona cebula - 1 szt
mango - 1 szt
czerwona papryka - 1 szt
sałata rzymska

świeża kolendra
świeża mięta

dressing
słodkie chili

orzeszki ziemne/ orzeszki nerkowca
oliwa z oliwek
limonka/cytryna

Etap I - Puree z mango
pół mango obierz ze skóry i zblenduj wraz z sokiem z połową limonki/cytryny oraz kilkoma listkami świeżej mięty.

Etap II - Orzechy
Na rozgrzaną patelnie wsyp orzechy ziemne najlepiej solone dla przełamania slodkiego smaku. Orzechy prażymy na patelni do czasu aż zbrązowieją. Uważaj aby nie przypalić !

Etap III - Warzywa 
Ogórka, paprykę kroimy w słupki. Marchew kroimy w paseczki. Cebulę w piórka.

Etap IV - Serwujemy 
Na dużym talerzu połóż sałatę następnie puree z mango, pokrojone warzywa. wszystko delikatnie skropl słodkim chili. Udekoruj listkami świeżej mięty i kolendry.

Smacznego










Smacznego :)
;