Ariana | Blogger | X X X X
  • środa, 16 listopada 2016

    Cesarecce z serkiem mascarpone i kaparami

           

             Większość osób mascarpone kojarzy z Tiramisu bądź innymi słodkimi deserami, w tym przepisie chcę Wam przedstawić Mascarpone w wersji wytrawnej. Słodki kremowy Serek Mascarpone w połączeniu z czosnkiem i kwaskowatymi kaparami to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Ważnym elementem tego dania jest makaron, najlepszy będzie taki, który dokładnie oblepi się sosem. Ja do takich "sosowatych" potraw używam makaronu typu Cesarecce jest to makaron który tworzy swoim kształtem rynienkę dla sosu dzięki czemu smak potrawy łączy się z makaronem.
    * W wersji Vege też będzie świetnie smakować.


    Będziesz potrzebować
    Czas przygotowania ok 25 minut
    4 porcję 
    makaron - 80 g/os
    serek mascarpone - 400 g
    śmietana 18 % - 3 łyżki
    kapary - wg uznania
    papryczki chili - wg uznania
    suszone pomidory - wg uznania
    czosnek - 3 ząbki
    cebula - 1 mała
    natka pietruszki/ świeża bazylia
    pierś z kurczaka - 500 g
    oliwa z oliwek
    masło - łyżka

    patelnia
    rondel

    Etap I - Makaron
    Makaron ugotuj all dente wg receptury z opakowania.

    Etap II - Kurczak
    Kurczaka pokrój na małe kawałki przypraw solą, pieprzem i obsmaż.

    Etap III- Sos
    W rondlu na maśle podsmaż cebulę posiekaną w kostkę oraz czosnek. Dodaj serek mascarpone oraz śmietanę, wszystko chwilę gotuj, przypraw ziołami prowansalskimi. Następnie sos przelej na patelnię z kurczakiem. Dodaj papryczki chilli, pokrojone drobno suszone pomidory oraz kapary ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

    Etap IV - Podajemy
    opcja 1 - makaron dodaj na patelnie do sosu z kurczakiem przemieszaj, posyp pietruszką albo bazylią.
    opcja 2 - bardziej elegancka makaron ułóż na talerzu i polej sosem,  pietruszką albo bazylią.

    Podaj od razu po przygotowaniu.