Ariana | Blogger | X X X X
  • środa, 23 listopada 2016

    Chleb Babci Basi Pyszny Prosty Szybki


    Pyszny, prosty przepis na domowy chleb mojej kochanej Babci. Chleb robi się naprawdę szybko wystarczy zmieszać wszystkie składniki zagnieść ciasto i na godzinę do piekarnik gotowe.
    Chlebek niesamowicie długo jest świeży, wystarczy zawinąć w bawełnianą  ściereczkę.
    W tym przepisie dodałam tylko słonecznik, ale polecam z wszelkimi bakaliami, suszonymi pomidorami, żurawiną lub ulubionymi ziołami. 
    Jest to najprostszy i najszybszy przepis na chleb, gdyż nie robimy najpierw rozczynu drożdżowego tyko i wyłącznie łączymy wszystkie składniki nie czekając, nie odstawiając aż ciasto wyrośnie. Jeśli posiadasz robot kuchenny z hakiem do zagniatania ciasta bądź silne męskie dłonie nawet nie zauważysz kiedy chlebek będzie gotowy :)
    Z poniższego przepisu wychodzi jeden chlebek z keksówki oraz jeden kwadratowy ok 20cm x 20cm.

    Będziesz potrzebować
    Mąka pszenna - 1kg
    mąką żytnia - 1 szklanka
    płatki owsiane - 1 szklanka
    słonecznik - 1 szklanka
    cukier - 3 łyżeczki
    sól - 3 łyżeczki
    letnie mleko - 2 szklanki
    lenia woda - 2 szklanki
    drożdże - 10 dkg

    I Etap - Łączymy składniki
    Na stolnicy bądź w misie robota łączymy wszystkie składniki, zagniatając ciasto. (ręcznie ok 10 minut, w robocie z hakiem ok 6 minut) Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i miękkie, ale wciąż powinno dość mocno lepić się do dłoni. Nie dodawaj więcej mąki, takie lekko lepiące ma być!

    Etap II - Pieczenie
    Do wysmarowanej masłem keksówki wkładamy zagniecioną masę chlebową miej więcej do połowy.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 60 minut.