Ariana | Blogger | X X X X
  • wtorek, 13 grudnia 2016

    Domowe bułki do hamburgerów

        
          Mam nadzieję, że zmienił się już pogląd przedstawiający burgery jako śmieciowe jedzenie niekoniecznie zdrowe. Uwielbiam burgery i bardzo często sama je robię, nie nazwałabym ich nigdy fast foodem gdyż zrobienie dobrego burgera od A do Z przez nas samych jest naprawdę czasochłonne..bułki, mięso sosy..ale efekt wart jest każdej minuty przygotowań. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na genialne Buły do hamburgerów, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis pochodzi z genialnej książki Veronique Cauvin pt. Burgery wszystkie smaki. Bułki z tego przepisu są dość czasochłonne gdyż potrzebują ok 1,5h na wyrośnięcie. Więc najlepiej będzie jeżeli przygotowanie burgerów zaczniesz od nich. W czasie gdy bułki będą wyrastać zajmij się mięsem, surówkami i sosami.

    Będziesz potrzebować
    na 5 wielkich bułek
    mąka pszenna - 500 g
    drożdże świeże - 25 g
    mleko -150 ml
    woda - 150 ml
    sól - płaska łyżeczka
    cukier - 2 łyżeczki
    masło - 1 duża łyżka// 2 łyżki roztopionego

    jajko
    sezam
    mleko - 1/4 szklanki

    Etap I - Rozczyn drożdżowy
    Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem.

    Etap II - łączenie składników
    rozpuść masło w rondlu. Do misy dodaj mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn drożdżowy, wodę, sól,

    Etap III - ciasto
    Zagnieć ciasto albo zleć tą pracę swojemu robotowi kuchennemu. Uformuj kulkę i odstaw na 45 minut.

    Etap IV -  czekanie
    Wysmaruj blachę tłuszczem. Uformuj 5 okrągłych bułeczek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw  na 30-45 minut.

    Etap V - pieczenie
    rozbełtaj jajko z 1/4 szklanką mleka i posmaruj każdą bułkę następnie posyp sezamem. Blachę z bułkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz 15-20 minut.

      Ciasto przed wyrośnięciem

    Bułki przed wyrośnięciem 

    Bułki po wyrośnięciu