Wykonanie risotto nie jest szczególnie trudne: ryż, masło, wino, mieszanie i czas, prawda? No, nie całkiem...w rzeczywistości nie jest tak prosto. Do ugotowania zwykłego ryżu wystarczy zagotować wodę, wrzucić ryż osolić i ustawić minutnik na 15 minut i wszystko robi się "samo". Zatem czy risotto jest warte naszego poświecenia. by stać przy nim przez 20 minut pilnując jak niemowlaka? Mam nadzieję że poniższy wpis zachęci Cię i znacznie ułatwi przygotowanie tego włoskiego specjału i sam odpowiesz na to pytanie, coś mi mówi że odpowiedź będzie twierdząca.
Rissotto - Danie wykonywane z wielką starannością
Włochy...Nie tylko makaron i pizza...
Risotto to danie które pochodzi i do dziś gównie króluje w Lombardii i Piemoncie. To właśnie w tych włoskich regionach za sprawą potężnej rzeki Pad uprawia się ryż głównie na Risotto, które to jest jednym z najbardziej eksportowanych przepisów dzięki swojej wszechstronności, mimo że Włosi są bardzo konserwatywni i przez wiele lat gotowali risoto na tylko kilka sposobów. dalia się przekonać wpływom innych kuchni na urozmaicenie i wszechstronność tego dania. Risotto to potrawa, która wymaga wiele uwagi, nadzoru i kontroli.
Wybór rodzaju ryżu, ma kluczowe znaczenie.
Najlepszy będzie włoski ryż z okrągłymi ziarnami czyli Arborio albo Vialone Nano, Carnaroli lub Originario. Pamiętaj, że ryż długoziarnisty się nie nadaje, gdyż się nie sklei.
Mieszanie jest bardzo ważne chociaż są dwie szkoły: mieszaj ciągle albo wcale, ja wyznaje ciągle. Dzięki stałemu mieszaniu do ryżu dodajesz powietrze, a kremowe risotto pochodzi ze skrobi otaczającej każde ziarno. Mieszając ziarna ocierają się o siebie wytrącając z siebie jeszcze więcej skrobi. Jest to intensywny proces od którego ręka zaboli ale zostaniesz nagrodzony.
Masło czy oliwa tutaj warto zachować włoski konserwatyzm i uznać jedyną słuszność masła! Oliwa przez włochów jest dopuszczalna jedynie do risotto z owocami morza.
Wskazówki
- Nie wolno płukać ryżu przed gotowaniem, aby nie zmyć skrobi z zewnętrznej warstwy ziaren, która potrzebna jest do zagęszczenia sosu.
- Nie dodawaj zimnego wina. podgrzej je wcześniej, inaczej ryż się zahartuję i stracimy planowany efekt.
- Jeśli chcesz, by risotto było gęstsze, wraz z masłem dodaj trochę gęstej śmietany. Takie risotto Włosi nazywają "mantecato", gdyż jest bardzo kremowe
- Pamiętaj risotto to nie pudding ryżowy, ryż ma być jak makaron al dente co można tłumaczyć jako twardy na zewnątrz a miękki w środku
- Miej wszystkie składniki pod ręką
będziesz potrzebować
na 2 duże porcję
na 2 duże porcję
cebula - 1 mała
czosnek - 2 ząbki
ryż do risotto - 1/3 szklanki
białe wino - 1/2 szklanki
bulion drobiowy - ok 500 ml
parmezan - pół szklanki
masło
natka pietruszki - wg uznania
pierś z kurczaka - 1 pojedynczy filet
oliwa
sól, pieprz, bazylia, oregano
papryczki chilli
papryczki chilli
Etap I - kurczak
W patelni na 1 łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesuń je na bok patelni, a w wolne miejsce włóż 1 łyżkę masła oraz pokrojonego w kosteczkę kurczaka, dopraw go solą oraz pieprzem i obsmaż. Zdejmij z patelni.
Etap II - mieszanie
Na czystej patelni dodaj ryż i dokładnie go obsmaż aż zrobi się przeźroczysty. dodaj łyżkę masła oraz 1/4 szklanki bulionu. mieszaj. Dodaj kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. Powtarzaj czynność do czasu aż ryż będzie al dente. dodaj kurczaka, świeżą posiekaną drobno natkę, bazylię,oregano oraz drobno posiekane papryczki chilli.
Etap III- odpoczynek
Daj mu odpocząć, wyłącz ogień włóż masło oraz starty parmezan wymieszaj i przykryj pokrywką na 2 minuty.
Etap IV- smakowanie
Jedz :)