Ariana | Blogger | X X X X
  • poniedziałek, 20 lutego 2017

    Krem z pieczonych buraków z gorgonzolą


    Jako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą  
    zupę.

    Będziesz potrzebować
    okolo 10 porcji
    • Buraki - 1,5 kg
    • Bulion warzywny/mięsny - 1 litr
    • Czosnek - 3 ząbki
    • Cebula - 1 duża główka
    • Seler naciowy- 2 łodygi
    • Cytryna - połówka
    • Jabłko - 1 sztuka
    • Sól - pół łyżeczki
    • Pieprz - wg uznania
    • Tymianek - poł łyżeczki
    • Majeranek - pół łyżeczki
    • Rozmaryn - pół łyżeczki
    • Ocet winny - 1 łyżka
    • Oliwa
    • Świeża natka pietruszki/tymianek/majeranek - wg uznania
    Sos gorgonzola

    • gorgonzola - 150 gram
    • śmietana 18% - 2 łyżki
    • masło - 1 łyżka
    • folia aluminiowa
    • blender
    • piekarnik

    Etap I - Pieczenie buraków
    Piekarnik ustaw na 180 stopni. Dokładnie umyj buraki. Każdego buraka owiń szczelnie w folie aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1 godzinę. 

    Etap II - Podsmażanie warzyw
    Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż w wysokim garnku na oliwie w kolejności cebula, seler, jabłko, czosnek.

    Etap III - Buraki
    Upieczone buraki odwiń z foli i pozostaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do garnka z podsmażonymi warzywami. Podsmaż przez ok 3 minut na małym ogniu.

    Etap IV - Gotowanie buraków
    Dolej połowę bulionu i gotuj aż do czasu gdy buraki będą całkowicie miękkie (ok 15-20 minut). 

    Etap V - Blendowanie
    Zblednuj całość, w razie potrzeby dodaj pozostałą część bulionu. Odstaw na mały palnik. Dodaj sok z połowy cytryny, ocet winny, wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze 5 minut.

    Etap VI - Sos
    Sos przygotuj jak tutaj. 

    Podawaj z grzankami, sosem, i drobno pokrojoną natką pietruszki.