sobota, 29 października 2016

Kurczak w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami i gruszką



Pierwsze skrzypce w tym daniu gra oczywiście sos z gorgonzoli, niesamowicie wyraźny przełamany smakiem słodkiej gruszki. Przepis jest bardzo szybki i prosty, kurczak pieczę się sam w piekarniku a przygotowanie sosu zajmie Ci tylko 5 minut.


Będziesz potrzebować
4 porcje

  • pierś z kurczaka - 4 pojedyncze
  • suszone pomidory - słoiczek
  • orzechy włoskie - 70 gram
  • oliwa - 2 łyżki
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • gruszka - 1 sztuka
  • świeże zioła (bazylia, rozmaryn)
        Sos
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - łyżka
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • gorgonzola -150 gram


I Etap - Kurczak
Z pojedynczej piersi zrób sakiewki przecinając pierś w połowie. Przypraw piersi swoją ulubioną przyprawą, natrzyj oliwą, odstaw do lodówki na min. 30 minut. Suszone pomidory odłów z zalewy na papier, po odsączeniu pokrój na mniejsze kawałki i włóż do sakiewki wraz ze świeżymi ziołami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Na 5 minut przed wyjęciem kurczaka na każdej piersi połóż plaster gruszki.

II Etap - Orzechy
Orzechy włoskie zalej wrzątkiem z cukrem i odstaw pod przykryciem na 20 minut.

III Etap - Sos
W rondlu rozpuść łyżkę masła, następnie dodaj przecisnięty przez praskę czosnek. Podsmaż czosnek na maślę ( uważaj by czosnek się nie przypalił). Gorgonzolę pokrój w kawałki i dodaj do czosnku, mieszaj aż do rozpuszczenia sera. gdy ser już się rozpuści dodaj śmietanę oraz szczyptę chili (niekoniecznie). Mieszaj aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.

IV Etap - Podanie Podawaj z czym lubisz :) Wg mnie najlepiej smakuję z makaronem typu tagliathelle, z pieczonymi ziemniaczkami, gnocchi  albo kopytkami.

Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger