Przepis dla fanów kurczaka, chińskiej kuchni i szybkiego gotowania.
Poniższy przepis pochodzi z lutowego genialnego wydania magazynu KukBuk - China Town, kto jeszcze nie czytał niech zakupi koniecznie! kilkanaście genialnych felietonów i przepisów poświęconym poszczególnym regionom Chin.
25 numer kukbuk zawiera przeróżne przepisy na potrawy kuchni chińskiej, m.in, ryba na parze w sosie sojowym, szpinak po katońsku czy wołowina po mongolsku ja wybrałam przepis na kurczaka po Syczuańsku, gdyż jest prosty, nie skomplikowany, szybki i nie wymaga wielu magicznych składników i każdy zapewne sobie z nim poradzi.
Magiczne składniki... :)
Wino Shaoxing jest jednym z najbardziej znanych odmian chińskiego żółtego ryżowego wina. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Shaoxing, z którego też pochodzi. Wino Shaoxing ma kolor bursztynowy, smak delikatnie cierpki z wyczuwalnymi nutami karmelu, smakiem zbliżony do wytrawnego sherry.
Wykorzystywane jest głównie do marynowania mięs. Jeżeli go nie posiadasz, możesz go spokojnie zastąpić sherry.
dodatkowe składniki
Orzechy nerkowca ja je uwielbiam i dodaje je do każdego możliwego dania do, którego pasują. dlatego i wcisnęłam je do tego przepisu. oczywiście możesz je pominąć.
Będziesz potrzebować
4 porcje
marynata
Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Wino Shaoxing lub cherry - 1 łyżka
Ciemny sos sojowy - 1 łyżeczka
Olej - 6 łyżek
Czosnek - 4 ząbki
Pieprz syczuański - 2 łyżeczki
Suszone papryczki chili - 5/6 łyżeczek
Szczypior - 2 wąsy
Świeży imbir 1 cm
Szalotki - 2 szt
Wino Shaoxing - 1 łyżka
Cukier - /1/2 łyżeczki
Orzechy nerkowca - garść
Etap I - Marynata
Kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w małą kostkę. W miseczce zrób marynatę ze wszystkich składników. Natrzyj nią dokładnie pokrojonego kurczaka i odstaw na 30 minut do lodówki.
Etap II - Orzechy
Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki) i wsyp orzechy nerkowca, smaż aż do zbrązowienia orzechów ( uwaga jeżeli olej jest naprawdę gorący orzeszki zarumienią się w dosłownie kilka sekund więc uważaj aby ich nie przypalić). Orzechy wynurz z oleju najlepiej na ręcznik papierowy aby odsączyć olej.Etap III - Smażenie kurczaka
Do rozgrzanego woka lub na patelnie wlewamy olej ( pozostałe 3 łyżki) wrzucamy naraz wszystkie kawałki kurczaka i rozprowadzamy je równo na patelni. Nie mieszamy przez pierwszą minutę! Gdy mięso zrobi się złote, mieszamy i podsmażamy dalej, by skarmelizować je równomiernie z każdej strony. Przesmażone kawałki zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Etap IV - Mieszanie
Do tego samego woka wrzuć przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku oraz pieprz syczuański i smażymy kilka sekund. dorzucamy papryczki chilli, mieszamy dokładamy pokrojony szczypior i kurczaka. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy obrany i starty na tarce imbir, posiekane szalotki wino i cukier. Smażymy, aż płyn odparuje.
Tak przygotowany kurczak już sam w sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem.
P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim..mmm :)