Polska Restauracja w samym sercu Warszawy
Inny Wymiar – kuchnia i bar
''Tradycyjnie w nowoczesnym wydaniu, bezpretensjonalnie i bez molekularnych wymyślności.''
Ulica Świętokrzyska od kilku miesięcy została wzbogacona o nową restaurację. Przestronna, dwupoziomowa przestrzeń do niedawna „zamieszkana” przez „lokal 14” gości teraz zupełnie nową restaurację z Polską kuchnią – Inny Wymiar kuchnia i bar. Nazwa jak najbardziej trafiona i adekwatna do tego, co możemy spotkać w menu, zupełnie nowa odmieniona w „innym wymiarze” kuchnia polska. Szef kuchni Filip Kosiń poprzez kompozycję swoich dań pokazuje, że Polska kuchnia wcale nie musi być ciężka i tłusta.
Menu skomponowane jest z dbałością o każdy szczegół jest krótkie, ale treściwe. Znajdziemy w nim kanon polskiej kuchni, ''smaki dzieciństwa'' czyli schabowy, kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu.
Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika, wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł).
Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika, wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł).
Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ).
Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mięsnej kulki z ziemniakami, (taki możemy zjeść u kochanej Babci podczas niedzielnego obiadu) Inny wymiar proponuję nam polską wersję burgera w bułce wypiekanej na miejscu, polskimi burakami oraz świeżym chrzanem (29 zł). W karcie dań mamy również ryby oraz gulasz z dzika (42 zł). Wszystkie danie podane są w niebanalnym towarzystwie takim jak tłuczony tapinabur czy puree z pasternaku.
Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem (17-30 zł).
Restauracja posiada odrębną bardzo rozbudowaną kartę alkoholi. Wybór win jest naprawdę spory już na wejściu „wita” nas cała ściana różnorodnych win, szampanów i win musujących. Zwolennicy mocniejszych trunków docenią obszerny rozdział poświęcony autorskim koktajlom! Znajdziemy również śliwowice, domowe nalewki i rzemieślnicze piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód.
Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie 21 zł lub obfity obiad zupa + danie główne + deser w cenie 29 zł.
W stylowo urządzonych jasnych wnętrzach, w których dominuję biel oraz szarość nie mogło zabraknąć współczesnego trendu/motywu, jakim jest common table czyli wspólny stół, który ma integrować i zbliżać do siebie gości ale i poniekąd nawiązuje do polskiej tradycji wspólnego biesiadowania ( duży + masz pewność że zamawiając tam kolację nie zabraknie miejsca dla wszystkich Twoich przyjaciół J )
Obsługa. Według mnie to od niej w większości zależy czy w restauracji będziemy się czuć jak klient czy jak mile widziany gość. Nawet genialny posiłek może być popsuty przez nieodpowiednią sfochowaną obsługę. W innym wymiarze byliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni, przemiła Pani z uśmiechem przywitała nas i od razu zaproponowała stolik, wybraliśmy na górze, aby przy okazji móc zwiedzić restaurację. Pani kelnerka zaproponowała nam pomoc w wyborze dań, oraz szczegółowo odpowiadała na każde nasze pytanie a uwierzcie mi było ich sporo. Dla mnie jest to bardzo ważne! Lubię wiedzieć co jem, z czego i jak jest zrobione danie, i nie mam na myśli tajnych sekretów szefa kuchni a zwykły proces przygotowania, taka krótka historia dania utwierdza mnie w przekonaniu, że każdy element w potrawie był misternie przemyślany przez szefa kuchni i nic nie jest kwestią przypadku.
Goście są ważni. Restauracja jest nowa i widać, że zależy jej na tym, aby goście wychodzili zadowoleni. Do każdego rachunku dołączana jest krótka ankieta, która ma na celu poznanie szczerej opinii gości i wyeliminowaniu ewentualnych błędów. Duży plus!
Koniecznie obserwujcie #InnyWymiar na Instagramie oraz Facebook, pojawiają się tam ciekawe promocję np. od poniedziałku wszystkie podpłomyki – 50% od 16-18 albo też słodka promocja walentynkowa „Drink dla dwojga za pocałunek”
''Niech połączy Was Inny Wymiar! Przez cały luty wymieniamy pocałunki na Walentynkowe drinki! Przyjdź z dziewczyną, przystojnym sąsiadem, koleżanką z pracy, przyszłym lub byłym mężem na lunch lub kolację i przełamcie zimowe lody darmowym cocktailem! Zróbcie check-in w Innym Wymiarze na FB lub IG, a dodatkowo poczęstujemy Was zmysłowym deserem! #wspolnywymiar”
Podsumowując wierze w duży sukces tej restauracji, wierzę że szef kuchni pokaże nam jeszcze więcej, wierzę że będziemy zapraszać naszych zagranicznych przyjaciół do niej aby poznali polskie smaki i wierzę że restauracja jeszcze bardziej popracuję nad marketingiem bo to naprawdę przykre, że tak o nich cicho. Więc jeśli chcecie zjeść biodynamiczne jajko od szczęśliwej kurki, wypić zaskakujące drinki czy pokazać zagranicznym znajomym smaki polski, koniecznie zajrzyjcie na Świętokrzyską 14. Ja na pewno będę mieć ich na oku…
PS. Czy wiecie już jak spędzić tegoroczne walentynki? Co ugotować dla ukochanej osoby? Niedługo na blogu pojawi się post mojej propozycji na walentynkową kolację… a jeśli nie chcecie tego dnia spędzić w kuchni wybierzcie się do innegowymiaru, szef kuchni z tej okazji przygotował specjalne walentynkowe menu, które będzie można skosztować przy akompaniamencie muzyki jazzowej. ( Pamiętajcie o zarezerwowaniu stolika!)
Warszawa// ul. Świętokrzyska 14
Kiedy ?
Pon, wto, śro, czw, nied – 12-22
piątek/sobota 12-02
Okazja?
Na randkę, na ploty, na drinka, niedzielny obiad