sobota, 4 lutego 2017

Zdrowe gofry z marchewką i płatkami owsianymi






                 Chyba każdy uwielbia gofry, chrupiące i puszyste.  Mi kojarzą się z wakacjami nad polskim morzem, gdzie gofry stanowią obowiązkowy punkt każdego urlopu i kiedy to w dzieciństwie cała buzia umazana była bitą śmietaną, ale mimo wszystko jadłam je na potęgę. Czym byłam starsza tym poznawałam wartość kaloryczną i zdrowotną gofrów i znacznie je ograniczyłam.

Jednak moja miłość z dzieciństwa skłoniła mnie do pewnych modyfikacji z goframi aby były zdrowsze i mniej kaloryczne...
Zamiast używać wyłącznie mąki pszennej użyłam dodatkowo zblednowanych płatków owsianych
zamiast cukru marchewkę ( jeżeli lubicie takie naprawdę słodziutkie dodajcie miodu)
zamiast masła olej kokosowy
 i wyszło BARDZO smaczne sami spróbujcie!

Jaki dodatek wybrać do zdrowych gofrów?
Jeżeli chcecie aby Wasz gofr był naprawdę zdrowy i fit zapomnijcie o kalorycznej bitej śmietanie. Zamiast tego postawcie na owoce, domowe konfitury i dżemy, Jeżeli Wasze domowe zapasy konfitury od kochanej Babci właśnie się skończyły, polecam Wam (zwłaszcza zimą gdy brak jest soczystych truskawek czy malin) dżemy marki Łowicz 100% owoców. Dla przykładu Dżem Czarny Bez, jego skład porównałam z innymi dżemami na rynku i przoduje w rankingu pod względem zawartości owoców oraz składu. Zawartość owoców to aż 47% ,cukier pochodzący wyłącznie z owoców zatem brak jest cukru, który zazwyczaj w takich dżemach zajmuje ok 30% !! Wartość odżywcza to 154 kcl w 100 g . Zatem skład jest praktycznie domowy 47 % owoców Czarnego bzu +  42% zagęszczony sok jabłkowy + zagęszczony sok cytrynowy. Dodatkowym ogromnym plusem tego dżemu są jego pro zdrowotne właściwości wspomagające procesy obronne organizmu.
Właściwości zdrowotne czarnego bzu, to głównie :
  • Naturalny antybiotyk - wzmacnia organizm
  • wzmacnia system imunologiczny - chroni przed infekcją
  • łagodzi kaszel
  • zwalcza gorączkę
  • działa oczyszczająco usuwa toksyny z organizmu

Do przygotowania gofrów (6 gofrów)
Będziesz potrzebować
płatki owsiane - pół szklanki zblendowanych
mąka pszenna - pół szklanki
marchewka - pół szklanki startej na dużych oczkach
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mleko - 1,5 szkl
olej kokosowy - 1 łyżka
do podania
świeże owoce, dżem 100% łowicz czarny bez


Etap I - Blendujemy płatki
W wysokim naczyniu albo w młynku zblenduj płatki owsiane na bardzo drobną mączkę (jeżeli będzie za mało zblendowana gofry będą się rozpadać) Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Etap II - mieszanie
Mleko podgrzej (ale nie gotuj) dodaj startą marchewkę oraz olej kokosowy. Dodaj mąkę pszenną, zblednowane płatki oraz proszek do pieczenia.

Etap III - Pieczenie
Gofrownicę posmaruj z umiarem olejem kokosowym. Na rozgrzaną gofrownicę rozlej po równo ciasto. Piecz wg zaleceń producenta. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia, posmaruj obficie dżemem i delektuj się.

Smacznego !!
PS. Zbliżają się walentynki, zaskocz ukochaną osobę śniadaniem ze zdrowymi goframi podanymi prosto do łóżka, sądzę, że każdy będzie zachwycony :)










Wspomnienie z dzieciństwa czyli cała buzia umazana śmietaną


Durszlak wraz z marką Łowicz zorganizował konkurs na pro zdrowotne śniadanie takie, że Łooo, zgłaszajcie swoje przepisy do 17 lutego !!

5 komentarzy:

  1. Dlaczego tu weszłam ???
    Bo zobaczyłam piękne kocisko !!!!
    :)
    Co tam gofry, kot!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha przekażę modelce Tosi :) ale gofrów spróbuj też są dobre :)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam takich, ale ogólnie ciasto marchewkowe uwielbiam. będę musiała wypróbować. Od kiedy kupiłam sobie gofrownicę dezala to teraz przynajmniej raz w tygodniu staram się robić gofry na śniadanie / deser.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem fanką ciasta marchewkowego <3 wypróbuj koniecznie gofry belgijskie( one są na bazie droższy i cukru perlistego) nie są niestety Fit ale raz od święta można zaszaleć :P

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger