sobota, 22 października 2016

Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki


...czyli Gai Pad med Mamuang :)

       Dzisiaj kurczak po Tajsku, znajdziesz go w menu każdej Tajskiej restauracji, spróbuj zrobić je dziś sam w domu a na pewno poczujesz ogromną satysfakcję i zaoszczędzi nie małą kwotę bo jak wiadomo restauracje Tajskie w naszym kraju nie należą do najtańszych, za porcję gai Pad med Mamuang zapłacimy średnio ok 35 zł.
Nie bój się to nie będzie trudne i skomplikowane danie. A zapewne zachwycisz nim swoich najbliższych! Gai Pad med Mamuang to przede wszystkim smak połączenie słodkiego...ostrego... kwaśnego, chrupkiego miękkiego mmhm spróbuj a nie będziesz żałować. Nie przestrasz się listą składników pamiętaj WARTO!

Gai Pad med Mamuang


Będziesz potrzebować
  • cebula - 2 średniej wielkości
  • czosnek - 3 duże ząbki
  • marchewka - 2 szt
  • papryka - możesz dać po 1 małej z każdego rodzaju
  • seler naciowy - 2 słupki
  • ogórek zielony - 1 szt
  • korzeń imbiru ( w ostateczności suszony) - 3 łyżeczki startego
  • szczypiorek
  • papryczka chili ( w ostateczności suszona) - wg uznania
  • orzechy nerkowca - 100 gr
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pierś z kurczaka - 500 gr
  • sos sojowy - 1/4 szklanki + 2 łyżka
  • cukier brązowy - 3 łyżeczki
  • czerwone wino wytrawne - 2 łyżki
  • syrop klonowy ( jeżeli nie masz, danie aż tak bardzo nie ucierpi) - 2 łyżeczki
  • woda 
  • olej 10 łyżek
  • ryż
    * świeże listki kolendry do posypania 
Etap I  - Kurczak
Kurczaka przypraw solą, pieprzem (lub swoją ulubioną przyprawą do kurczaka) + 2 łyżki sosu sojowego. Wstaw na min. 15 minut do lodówki następnie usmaż na patelni. Usmażonego kurczaka pozostaw na patelni.

Etap II - Orzechy
Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki) i wsyp orzechy nerkowca, smaż aż do zbrązowienia orzechów ( uwaga jeżeli olej jest naprawdę gorący orzeszki zarumienią się w dosłownie kilka sekund więc uważaj aby ich nie przypalić). Orzechy wynurz z oleju najlepiej na ręcznik papierowy do wyschnięcia.

Etap III- Warzywa
Cebulę, paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę i seler naciowy pokrój w bardzo cienkie słupki. korzeń imbiru zetrzyj na tartce. Na czystej patelni najlepiej typu wok rozgrzej 2 łyżki oleju i następnie w kolejności dodaj cebulę, czosnek, marchew z selerem, starty imbir i na koniec sok z cytryny. Warzywa przykryj pokrywką i gotuj przez ok 10 minut pod przykryciem.

Etap IV - Sos teriyaki
Do rondla wlej wodę, sos sojowy, miód, syrop klonowy, cukier, starty imbir <----- wiem brzmi bardzo słodko ale spokojnie zaraz wszystko się zmieni. Gotujemy aż do zgęstnienia sosu.

Etap V - łączymy składniki
Przelej sos z rondla na patelnie z kurczakiem, podsmaż wszystko przez ok 5 minut, następnie dodaj sos z kurczakiem do woka z warzywami, przykryj pokrywką i smaż przez ok 10 minut na małym ogniu. Dodaj orzeszki oraz pokrojony szczypiorek. Wymieszaj.

Etap V - zajadaj się
Podawaj z ryżem, szczypiorkiem oraz ogórkiem zielonym pokrojonym w słupki fajnie będzie chrupać :)

Smacznego :)



Gai Pad med Mamuang


Gai Pad med Mamuang

sos Teriyaki

Gai Pad med Mamuang

Gai Pad med Mamuang

Gai Pad med Mamuang


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger