...czyli Gai Pad med Mamuang :)
Dzisiaj kurczak po Tajsku, znajdziesz go w menu każdej Tajskiej restauracji, spróbuj zrobić je dziś sam w domu a na pewno poczujesz ogromną satysfakcję i zaoszczędzi nie małą kwotę bo jak wiadomo restauracje Tajskie w naszym kraju nie należą do najtańszych, za porcję gai Pad med Mamuang zapłacimy średnio ok 35 zł.
Nie bój się to nie będzie trudne i skomplikowane danie. A zapewne zachwycisz nim swoich najbliższych! Gai Pad med Mamuang to przede wszystkim smak połączenie słodkiego...ostrego... kwaśnego, chrupkiego miękkiego mmhm spróbuj a nie będziesz żałować. Nie przestrasz się listą składników pamiętaj WARTO!Będziesz potrzebować
- cebula - 2 średniej wielkości
- czosnek - 3 duże ząbki
- marchewka - 2 szt
- papryka - możesz dać po 1 małej z każdego rodzaju
- seler naciowy - 2 słupki
- ogórek zielony - 1 szt
- korzeń imbiru ( w ostateczności suszony) - 3 łyżeczki startego
- szczypiorek
- papryczka chili ( w ostateczności suszona) - wg uznania
- orzechy nerkowca - 100 gr
- 3 łyżki soku z cytryny
- pierś z kurczaka - 500 gr
- sos sojowy - 1/4 szklanki + 2 łyżka
- cukier brązowy - 3 łyżeczki
- czerwone wino wytrawne - 2 łyżki
- syrop klonowy ( jeżeli nie masz, danie aż tak bardzo nie ucierpi) - 2 łyżeczki
- woda
- olej 10 łyżek
- ryż
* świeże listki kolendry do posypania
Kurczaka przypraw solą, pieprzem (lub swoją ulubioną przyprawą do kurczaka) + 2 łyżki sosu sojowego. Wstaw na min. 15 minut do lodówki następnie usmaż na patelni. Usmażonego kurczaka pozostaw na patelni.
Etap II - Orzechy
Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki) i wsyp orzechy nerkowca, smaż aż do zbrązowienia orzechów ( uwaga jeżeli olej jest naprawdę gorący orzeszki zarumienią się w dosłownie kilka sekund więc uważaj aby ich nie przypalić). Orzechy wynurz z oleju najlepiej na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
Etap III- Warzywa
Cebulę, paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę i seler naciowy pokrój w bardzo cienkie słupki. korzeń imbiru zetrzyj na tartce. Na czystej patelni najlepiej typu wok rozgrzej 2 łyżki oleju i następnie w kolejności dodaj cebulę, czosnek, marchew z selerem, starty imbir i na koniec sok z cytryny. Warzywa przykryj pokrywką i gotuj przez ok 10 minut pod przykryciem.
Etap IV - Sos teriyaki
Do rondla wlej wodę, sos sojowy, miód, syrop klonowy, cukier, starty imbir <----- wiem brzmi bardzo słodko ale spokojnie zaraz wszystko się zmieni. Gotujemy aż do zgęstnienia sosu.
Etap V - łączymy składniki
Przelej sos z rondla na patelnie z kurczakiem, podsmaż wszystko przez ok 5 minut, następnie dodaj sos z kurczakiem do woka z warzywami, przykryj pokrywką i smaż przez ok 10 minut na małym ogniu. Dodaj orzeszki oraz pokrojony szczypiorek. Wymieszaj.
Etap V - zajadaj się
Podawaj z ryżem, szczypiorkiem oraz ogórkiem zielonym pokrojonym w słupki fajnie będzie chrupać :)
Smacznego :)