Ariana | Blogger | X X X X

piątek, 21 października 2016

Kasza Bulgur - obiad w 15 minut


Dzisiaj przepis z tych szybkich, zdrowych i niskokalorycznych.
Dlaczego Kasza bulgur?
Kasza bulgur jest otrzymywany z pszenicy durum czyli tej wg dietetyków uznawanej za najcenniejszą i najzdrowszej. Ze wszystkich kasz to właśnie ona jest najbardziej bogata w błonnik i białko. Jest bogata również w inne potrzebne minerały takie jak sód, potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy, oraz w witaminy z grupy B,  Jest też mniej kaloryczna od pozostałych kasz w 100 g jest tylko 83 kcal. więc jak sami widzicie samo zdrowie ! Niestety nie mam dobrej informacji dla osób,które nie mogą jeść glutenu...bulgur go zawiera.
Zachęcam wszystkich, którzy jeszcze jej nie próbowali. Bulgur jest wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje właściwości ale również charakteryzuje ją wyjątkowy smak zupełnie nie podobny do innych kasz. 

Mój szybki pyszny i zdrowy przepis na kaszę bulgur

Będziesz potrzebować
Przepis na 2 porcję

  • kasza bulgur 100g
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • maslo jedna łyżka
  • pomidor 1 szt
  • papryka 1 szt
  • marchewka 1 szt
  • natka pietruszki // świeże zioła
  • sól 
  • pieprz


Etap 1- Gotujemy kaszę
Ja proponuję gotować 10 minut w osolonej wodzie.

Etap 2 - Warzywa
W czasie gotowania kaszy zajmij się warzywami. Pomidora obierz ze skórki następnie marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, pozostałe warzywa pokrój drobno w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.

Etap 3 - Smażenie
Łyżkę masła rozpuść na patelni, dodaj cebulę a gdy się zeszkli dodaj czosnek. Następnie dodaj startą marchewkę, paprykę i po ok 5 minutach pomidory. I tak smaż jeszcze przez ok 5 minut. ( uważaj, żeby się nie przypaliło marchewka i pomidor powinny dać wystarczającą ilość soków , jednakże gdy zauważysz że coś się przypala dodaj łyżkę wody albo masła)
Ugotowaną i odsączoną kaszę dodaj do warzyw. Zamieszaj i gotuj  przez 2-3 minuty.



Etap 4 - doprawianie
Dodaj pieprz i sol do smaku, następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki lub/i świeżą bazylię.

* Powyższy przepis jest naprawdę zdrowy i oszczędny w tłuszcze. Jeżeli nie zależy Ci tak bardzo żeby przepis miał jak najmniej kalorii dodaj więcej masła najlepiej w momencie gdy będziesz dodawać kaszę na patelnię. Masło sprawi że nasze danie będzie bardziej maślane . Jeżeli lubisz dodaj też ser żółty bądź fetę. 

Takie danie również  świetnie smakuję na zimno ---->  A dzięki dużej zawartości błonnika danie jest bardzo sycące więc idealne do pracy na lunch !