wtorek, 11 października 2016

Tort Kinder z kremem śmietanowym białą czekoladą i kwaśnymi malinami



Tort Kinder z kremem śmietanowym białą czekoladą i kwaśnymi malinami.

       Dzisiaj przepis na mój ulubiony tort. Torty albo są ładne albo smaczne, zazwyczaj jedno z drugim nie idzie  w parze, często te ładne są ciężkie, tłuste, przesłodzone albo z niesmacznej masy cukrowej ble... Z Tortem Kinder jest zupełnie inaczej ... jest lekki nie za słodki, nie tłusty i naprawdę zatęsknicie za jego smakiem !!

      Dużym plusem tego tortu jest oczywiście dekoracja, która pozostawia wam duże pole do popisu. Poniższy przepis jest na naprawdę duuużego torta, wykarmiłam nim 30 osób. Ja zrobiłam z dwóch różnych biszkoptów jasnego i ciemnego, ale jeśli chcesz możesz spokojnie zrobić z jednego biszkoptu, mi zależało na tym żeby tort był duuuży i pokaźny. Ja swój tort musiałam przewieźć dość daleko (trasa Łódź-Warszawa) dlatego żeby śmietana nie zrobiła mi psikusa, i pzostała sztywna aż do miejsca docelowego dodałam fix do śmietan, jeżeli Ty nie przewozisz swojego tortu możesz spokojnie sobie odpuścić ten składnik. Tort naprawdę jest bardzo prosty do wykonania, szybko się go robi i bardzo ładnie się kroi. Pamiętaj bardzo ważne jest by tort się przespał w lodówce, krótka drzemka w lodówce może mu nie wystarczyć. Zatem pamiętaj tort robimy dzień przed podaniem i na noc do lodówki.


A więc do dzieła, co nam będzie potrzebne ?

Na biszkopt 
Patrz przepis idealny biszkopt dla ułatwienia tutaj wypiszę Ci składniki
składniki na jeden biszkopt, na formę o wymiarach 26 cm
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
    Jeżeli chcesz otrzymać biszkopt ciemny dodaj 3 łyżki kakao.



Krem śmietankowy z białą czekoladą
1. śmietana 30% - 750 ml
2. biała czekolada - 2 tabliczki po 100g 

maliny (mogą być mrożone) lub inne kwaśne owoce.
gorzka herbata do nasączenia biszkoptu.
polewa czekoladowa
200 gr czekolady
30 gr masła
50 ml śmietany 30%

dekoracja
i  teraz możesz trochę pofantazjować 
super bedzie wyglądać jajko niespodzianka, Kinder Bueno, Knder max, ciasteczka oreo, kawałki czekolady, czekoladowa posypka

Podsumowując idąc do sklepu spisz poniższe 
1. 7 jaj / 14 jaj
2. 1 szklanka cukru / 2 szklanki cukru
3. szklanka mąki pszennej / 2 szklanki
4. 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej /  2/4 szklanki
5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 łyżeczki proszku
6. 1 łyżka octu / 2 łyżeczki octu
7. śmietana 30% - 800 ml
8. biała czekolada - 200 gr
9. maliny (mogą być mrożone) lub inne kwaśne owoce. 500 gr
10. 30 gr masła
11. 200 gr czekolada
12. gorzka herbata do nasączenia biszkoptu.
13. ozdoby do dekoracji 
14. fix do śmietany ( jeżeli będziesz tort transportować)

Gdy już zakupy zostały zrobione zabieramy się do tworzenia :)

I Etap - Biszkopt
Zacznijmy od Biszkoptu przepis na  biszkopt idealny.

II Etap - krem 
Schłodzoną śmietanę miksujemy aż do uzyskania gęstej śmietany (konsystencja jak śmietana do gofrów :)  uważaj żeby nie przebić śmietany.

III etap - biała czekolada
jeżeli masz mikrofalówkę rozpuść czekoladę w mikrofalówce jeśli nie, nie martw się przygotuj gorącą kąpiel. Weź RONDELEK  wlej wody i zagotuj, możesz rozpuścić czekoladę na parze  bądź wstaw miseczkę do RONDLA, mieszaj czekoladę aż to całkowitego rozpuszczenia. Gdy czekolada wystygnie ale wciąż będzie płynna przelej ją do masy  śmietanowej i miksuj na niskich obrotach aż do połączenia składników.

IV Etap - przekładanie biszkoptu
Biszkopt przedziel na 3 równe części. (jeżeli nie dasz rady przedzielić na 3 równe części nie przejmuj się z dwóch też będzie pyszny.)
Pierwszy płat biszkopta. Wyłóż na nim maliny (jeżeli używasz malin mrożonych wyciągnij je wcześniej z lodówki i odsącz od nich  sok ) Przykryj płatem, nasącz go i posmaruj równomiernie krem i tak z każdym ostatnim płatem biszkoptu. 

Przygotuj wszystkie słodkości do dekoracji ( rozpakuj z papierków !)

V Etap - polewa czekoladowa
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło i śmietanę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Równomiernie rozlej polewę na torcie i szybko przejdź do piątego etapu.

VI Etap - strojenie
Gdy już przełożyłeś biszkopt kremem, pozostaje najprzyjemniejsza część czyli dekoracja. Musisz zrobić to szybko aby czekolada nie zastygła i dekoracja dobrze się trzymała, * chyba, że nie będziesz przewozić tortu i przy krojeniu tortu chcesz indywidualnie zdejmować każdą pyszność z tortu. Jeżeli zalejesz tort czekoladą i położysz na nim słodkości to niestety ale będzie bardzo ciężko ładnie pokroić słodkie przysmaki. 

Kinder Cake gotowy :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger