poniedziałek, 10 października 2016

Biszkopt Idealny

Biszkoptowy Pewniak

Puszysty, lekki i zawsze wychodzi !!!


składniki

na formę o wymiarach 26 cm
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
    Jeżeli chcesz otrzymać biszkopt ciemny dodaj 3 łyżki kakao.


    I Etap - jajka

Starannie oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę następnie dodaj cukier i ubijaj do połączenia składników.  Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem ( jak kogiel mogiel :)



II etap - łączenie składników
Masę białkową połącz z masą z żółtek i dodawaj powoli  przesiane mąki.

***
 jeżeli 
chcesz upiec ciemny biszkopt dodaj 3 łyżki kakao wraz z mąką.



III etap - pieczenie
Tortownicę wysmaruj masłem, Równomiernie wylej naszą powstałą masę w tortownicy
Wstaw do rozgrzanego piekarnika  180 stopni na 25 minut.





IV etap - rzucanie biszkoptem 
Spokojnie nie będziemy się rzucać naszym pięknym biszkoptem :) przygotuj ręcznik/koc lub coś miękkiego połóż  na podłodze, odrazu po pieczeniu otwórz piekarnik wyjmij ciasto i spuść je z wysokości mniej więcej swoich kolan oczywiście na ręcznik i oczywiście dnem do dołu :)
Ps. nie martw się octu nie będzie czuć 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger