poniedziałek, 10 października 2016

Zupa dyniowa





Dynia. Królowa dzisiejszego wpisu.  Zyskała ten zaszczytny tytuł dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Przede wszystkim rozgrzewa co przy jesiennej pogodzie jest szalenie istotne, ma bardzo wysoką zawartość błonnika, zawiera beta-karoten, potas no i oczywiście jest bardzo nisko kaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole. 

Dynia dynia ale którą wybrać…?
Dobrą dynię poznamy już na pierwszy rzut oka po skórce, otóż pamiętaj powinna być ona gładka i jędrna, ponieważ chropowate okazy będą włókniste wewnątrz. Staraj się wybrać tą bez plamy i przebarwień.  Kolor powinien być jak najbardziej pomarańczowy. Waga dyni powinna być stosunkowo duża w porównaniu do jej objętości. Jeżeli nie chcesz zużyć dyni odrazu, nie zapominaj o ogonku, to on jest swoistym korkiem świeżości naszej dyni. 



A teraz do rzeczy…
Mój przepis na pyszny krem z dyni. 

Potrzebujesz

1. dynia – 2 kg
2. cebula – 2 szt
3. czosnek – 3 ząbki
4. bulion warzywny lub drobiowy – ok. 500 ml
5. oliwa – 2 łyżki
6. sól, pieprz,
7. ulubione przyprawy np. baylia, oregano, chilli



dodatki
  wg uznania 
szczypiorekser żółtyśmietanagrzanki
Blender i ostry nóż !!

I Etap – Dynia w Piekarniku

Zaczynamy od umycia naszej dyni, następnie  kroimy ją na mniejsze kawałki (proponuję najpierw na pół  następnie na ćwiartki używając do tego naprawdę ostrego noża, uprzedzam nie będzie łatwo)Miąższ z pestkami wycinamy, wyrzucamy albo przerabiamy na inne smakołyki. Ćwiartki dyni wkładamy do piekarnika ustawionego do temperatury 180 stopni, na 15-20 minut, najlepiej termoobieg.Po 15 minutach zajrzyjmy do naszej dyni, i sprawdźmy czy skórka już ładnie odchodzi, jeżeli tak wyjmujemy dynię do wystygnięcia, jeśli nie wkładamy  do piekarnika aż do czasu gdy skóra z łatwością nam odchodzi.Gdy już dynia nie będzie nas parzyć w dłonie, obieramy dynię ze skórki , skórka powinna ładnie odchodzić możesz użyć do tego noża.Obraną Dynię kroimy w kostkę

II Etap – Dynia w garnku

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Ząbki czosnku kroimy, bądź przeciskamy przez praskę.W dość dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę, czekamy aż się zeszkli następnie dodajemy czosnek ( pamiętaj przypalony czosnek= gorzki czosnek)Do garnka z cebulą i czosnkiem dodajemy pokrojoną w kostkę dynię.Dolewamy bulion warzywnyGotujemy wszystko pod przykryciem 20 minut, aż nasza dynia zmięknieBlendujemy wszystko na jednolitą masę.

Etap III – Przyprawiamy

I teraz tak, wszystko zależy od naszej dyni, jedne są słodsze inne bardziej wyraziste. Tutaj pozostawiam Ci pole do popisu dopraw  solą  i pieprzem wg własnego uznania. Pamiętaj o tym że przyprawy za każdym razem sprawią że nasz krem będzie inny, idealnie pasuję bazylia, oregano, tymianek. Lubisz ostre? – dodaj Chilli pieprz cayenne dodatkowo rozgrzeje nas w jesienny wieczór. Świetnie sprawdzi się również imbir bądź cynamon.
Voilà pyszny krem gotowy. 

Podajemy jak lubimy !
Ja podaje ze startym serem, szczypiorkiem, śmietaną i grzankami.
Tak przygotowana zupę możemy zapakować w słoik i zabrać do pracy, zaspokoi każdy głód na kilka godzin.

Smacznego !








 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger