poniedziałek, 20 lutego 2017

Krem z pieczonych buraków z gorgonzolą


Jako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą  
zupę.

Będziesz potrzebować
okolo 10 porcji
  • Buraki - 1,5 kg
  • Bulion warzywny/mięsny - 1 litr
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1 duża główka
  • Seler naciowy- 2 łodygi
  • Cytryna - połówka
  • Jabłko - 1 sztuka
  • Sól - pół łyżeczki
  • Pieprz - wg uznania
  • Tymianek - poł łyżeczki
  • Majeranek - pół łyżeczki
  • Rozmaryn - pół łyżeczki
  • Ocet winny - 1 łyżka
  • Oliwa
  • Świeża natka pietruszki/tymianek/majeranek - wg uznania
Sos gorgonzola

  • gorgonzola - 150 gram
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • folia aluminiowa
  • blender
  • piekarnik

Etap I - Pieczenie buraków
Piekarnik ustaw na 180 stopni. Dokładnie umyj buraki. Każdego buraka owiń szczelnie w folie aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1 godzinę. 

Etap II - Podsmażanie warzyw
Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż w wysokim garnku na oliwie w kolejności cebula, seler, jabłko, czosnek.

Etap III - Buraki
Upieczone buraki odwiń z foli i pozostaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do garnka z podsmażonymi warzywami. Podsmaż przez ok 3 minut na małym ogniu.

Etap IV - Gotowanie buraków
Dolej połowę bulionu i gotuj aż do czasu gdy buraki będą całkowicie miękkie (ok 15-20 minut). 

Etap V - Blendowanie
Zblednuj całość, w razie potrzeby dodaj pozostałą część bulionu. Odstaw na mały palnik. Dodaj sok z połowy cytryny, ocet winny, wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze 5 minut.

Etap VI - Sos
Sos przygotuj jak tutaj. 

Podawaj z grzankami, sosem, i drobno pokrojoną natką pietruszki. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger