Jako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą
zupę.
Będziesz potrzebować
okolo 10 porcji- Buraki - 1,5 kg
- Bulion warzywny/mięsny - 1 litr
- Czosnek - 3 ząbki
- Cebula - 1 duża główka
- Seler naciowy- 2 łodygi
- Cytryna - połówka
- Jabłko - 1 sztuka
- Sól - pół łyżeczki
- Pieprz - wg uznania
- Tymianek - poł łyżeczki
- Majeranek - pół łyżeczki
- Rozmaryn - pół łyżeczki
- Ocet winny - 1 łyżka
- Oliwa
- Świeża natka pietruszki/tymianek/majeranek - wg uznania
Sos gorgonzola
- gorgonzola - 150 gram
- śmietana 18% - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- folia aluminiowa
- blender
- piekarnik
Etap I - Pieczenie buraków
Piekarnik ustaw na 180 stopni. Dokładnie umyj buraki. Każdego buraka owiń szczelnie w folie aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1 godzinę.
Etap II - Podsmażanie warzyw
Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż w wysokim garnku na oliwie w kolejności cebula, seler, jabłko, czosnek.
Etap III - Buraki
Upieczone buraki odwiń z foli i pozostaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do garnka z podsmażonymi warzywami. Podsmaż przez ok 3 minut na małym ogniu.
Etap IV - Gotowanie buraków
Dolej połowę bulionu i gotuj aż do czasu gdy buraki będą całkowicie miękkie (ok 15-20 minut).
Etap V - Blendowanie
Zblednuj całość, w razie potrzeby dodaj pozostałą część bulionu. Odstaw na mały palnik. Dodaj sok z połowy cytryny, ocet winny, wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze 5 minut.
Etap VI - Sos
Sos przygotuj jak tutaj.
Podawaj z grzankami, sosem, i drobno pokrojoną natką pietruszki.