Jeden z moich ulubionych kremów, szybki, sycący, i pyszny! a do tego biała czekolada naprawdę smakuje genialnie. Dla niektórych mdły i nie wyraźny kalafior w tym przepisie zyskuje, i nawet moja siostra która nie przepada za tym warzywem zjadła ten kremik ze smakiem :)
Będziesz potrzebować
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
łyżka masła
kalafior średni
ziemniak duży
bulion warzywny/drobiowy
Etap I - Siekamy
Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na maśle w dużym garnku, następnie dodaj przetarty przez praskę czosnek.
Etap II - Różyczki
kalafiora podziel na mniejsze różyczki, dodaj do zeszklonej cebuli i czosnku.
Chwilę podsmaż i dodaj bulion. gotuj 25 minut pod przykryciem.
Etap III - Blendowanie
Zblenduj składniki na gładką masę. i przetrzyj przez sito do uzyskania gładkiego kremu.
Etap IV - Przyprawiamy
Dopraw solą i pieprzem, pamiętaj że pewnie bulion był solony. ja dodaję jeszcze odrobinę chili dla podkręcenia smaku.
Etap V - Delektuj się!
Wlej krem do miseczki i połóż kostkę białej czekolady, napracowaliśmy się teraz daj wykazać się czekoladzie i pozwól jej się powoli rozpuścić :) uwierz naprawdę zaskoczysz tym połączeniem.
* * *
* Gotując bulion nie dodawaj zbyt dużo marchewki, Bulion do kremu nie powinine być za slodki.
* Jeżeli nie masz przekonania do czekolady spróbuj z sosem z gorgonzoli (przepis na sos z gorgonzoli znajdziesz tutaj) albo grzankami.