Niezwykle aromatyczne wyraziste i bardzo szybkie danie. Danie dedykowane przede wszystkim dla tych, którzy nie boją się pikantności w kuchni. Podstawą dania jest oczywiście Hiszpańska kiełbaska Chorizo. Chorizo charakteryzuje się przede wszystkim mocnym i charakterystycznym zapachem. Jest mnóstwo rodzajów Chorizo, ale ich wspólną cechą jest jest rodzaj mięsa czyli wieprzowina oraz słodka wędzona papryka i pimienton czyli mała hiszpańska papryczki chili.
Będziesz potrzebować
4 porcję
- Chorizo - 250 gr
- Czosnek - 3 ząbki
- Spaghetti - 70 gr/ os
- Cebula - 1 mała
- Świeży rozmaryn lub/i bazylia
- Orzechy włoskie wg uznania
- suszone pomidory kilka sztuk
- mała ostra papryczki - ilość wg uznania
- Oliwa -2/3 łyżki
- Masło 1 łyżka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Etap I - Makaron
w osolonej wodzie. gotujemy makaron al dente minus 1 minuta.
Etap II - Patelnia
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy pokrojoną drobno ostrą papryczkę, rozmaryn, suszone pomidory, orzechy włoskie. Smażymy 2 minuty i zdejmujemy z patelni. Na czystej patelni podsmażamy chorizo pokrojone w plasterki , po lekkim podsmażeniu dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę z resztą składników.
Etap III - Łączymy
Ugotowany makaron odcedzamy Ale! nie przelewamy wodą tylko od razu dodajemy na patelnię. Podsmażamy dodając łyżkę masła. Doprawiamy solą, oregano i ewentualnie pieprzem :)
Etap IV - Delektujemy się
Najlepiej smakuje ze startym parmezanem lub innym twardym serem.
Smacznego