poniedziałek, 7 listopada 2016

Spaghetti & Chorizo

chorizo



chorizo


            Niezwykle aromatyczne wyraziste i bardzo szybkie danie. Danie dedykowane przede wszystkim dla tych, którzy nie boją się pikantności w kuchni.  Podstawą dania jest oczywiście Hiszpańska kiełbaska Chorizo. Chorizo charakteryzuje się przede wszystkim mocnym i charakterystycznym zapachem. Jest mnóstwo rodzajów Chorizo, ale ich wspólną cechą jest jest rodzaj mięsa czyli wieprzowina oraz słodka wędzona papryka i pimienton czyli mała hiszpańska papryczki chili. 

Będziesz potrzebować
4 porcję


  • Chorizo - 250 gr
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Spaghetti - 70 gr/ os 
  • Cebula - 1 mała
  • Świeży rozmaryn lub/i bazylia
  • Orzechy włoskie wg uznania
  • suszone pomidory kilka sztuk
  • mała ostra papryczki - ilość wg uznania 
  • Oliwa -2/3 łyżki
  • Masło 1 łyżka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Etap I - Makaron
w osolonej wodzie. gotujemy makaron al dente minus 1 minuta.

Etap II - Patelnia
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie  dodajemy pokrojoną drobno ostrą papryczkę, rozmaryn, suszone pomidory, orzechy włoskie. Smażymy 2 minuty i zdejmujemy z patelni. Na czystej patelni podsmażamy chorizo pokrojone w plasterki , po lekkim podsmażeniu dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę z resztą składników.

Etap III -  Łączymy
Ugotowany makaron odcedzamy Ale!  nie przelewamy wodą tylko od razu dodajemy na patelnię. Podsmażamy dodając łyżkę masła. Doprawiamy solą, oregano i ewentualnie pieprzem :)

Etap IV - Delektujemy się
Najlepiej smakuje ze startym parmezanem lub innym twardym serem.

Smacznego

chorizo



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger