Ariana | Blogger | X X X X
  • czwartek, 27 kwietnia 2017

    Domowy sos BBQ - sezon grillowy czas start!


    Tegoroczna majówka wypada naprawdę świetnie, zapowiada się długie lenistwo..ogniska i grille do rana...jeżeli nie macie jeszcze planów na to jak spędzić majówkę zaplanujcie grilla to zawsze dobry pomysł aby spotkać się w gronie znajomych i razem coś ugrilować. Jeżeli nie macie ogródka nie przejmujcie się w mieście coraz więcej jest miejsc gdzie można legalnie grillować.
    Jeżeli jesteście fanami wszelkich sosów to ten przepis jest pozycją obowiązkową domowy gęsty sos Barbecue. Możecie przygotować go już dzisiaj by czekał w lodówce na wielką grillową ucztę.
    Świetnie sprawdzi się również jako prezent dla gospodarzy grillowego spotkania :)
    psss. W sklepie takiego nie znajdziecie!

    Będziesz potrzebować
    pomidory - świeże lub z puszki ok 500g
    cebula czerwona - 2 male
    czosnek - 3 ząbki
    oliwa - 1 łyżka
    ocet winny - 1/4 szklanki
    cukier brązowy - 40 g
    miód - opcjonalnie łyżka
    sos sojowy - 4 łyżki
    sok z cytryny - 3 łyżeczki
    papryka wędzona w proszku -1 płaska łyżeczka
    papryka słodka - 1 płaska łyżeczka
    cynamon - pół łyżeczki
    chili - pół łyżeczki
    sól - wg uznania

    Etap I - Pomidory
    Jeżeli używasz świeżych pomidorów sparz i obierz ze skórki następnie zblenduj.

    Etap II -  cebula 
    Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce. W rondlu podgrzej oliwę dodaj cebulę następnie czosnek. Podsmażaj aż do miękkości.

    Etap III - gotowanie
    Do rondla dodaj pomidory, ocet winny, sos sojowy oraz cukier i miód. Gotuj ok 15 minut na małym ogniu.

    Etap IV - Przyprawy
    Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj aż do zgęstnienia na małym ogniu. Przełóż do słoika, tak przygotowany sos możesz przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.






    Zapraszam Was również do zapoznania się z przepisami na udany grill innych Łódzkich blogerek mmm zapowiada się pyszna majówka :)