Tegoroczna majówka wypada naprawdę świetnie, zapowiada się długie lenistwo..ogniska i grille do rana...jeżeli nie macie jeszcze planów na to jak spędzić majówkę zaplanujcie grilla to zawsze dobry pomysł aby spotkać się w gronie znajomych i razem coś ugrilować. Jeżeli nie macie ogródka nie przejmujcie się w mieście coraz więcej jest miejsc gdzie można legalnie grillować.
Jeżeli jesteście fanami wszelkich sosów to ten przepis jest pozycją obowiązkową domowy gęsty sos Barbecue. Możecie przygotować go już dzisiaj by czekał w lodówce na wielką grillową ucztę.
Świetnie sprawdzi się również jako prezent dla gospodarzy grillowego spotkania :)
psss. W sklepie takiego nie znajdziecie!
Będziesz potrzebować
pomidory - świeże lub z puszki ok 500g
cebula czerwona - 2 male
czosnek - 3 ząbki
oliwa - 1 łyżka
ocet winny - 1/4 szklanki
cukier brązowy - 40 g
miód - opcjonalnie łyżka
sos sojowy - 4 łyżki
sok z cytryny - 3 łyżeczki
papryka wędzona w proszku -1 płaska łyżeczka
papryka słodka - 1 płaska łyżeczka
cynamon - pół łyżeczki
chili - pół łyżeczki
sól - wg uznania
Etap I - Pomidory
Jeżeli używasz świeżych pomidorów sparz i obierz ze skórki następnie zblenduj.
Etap II - cebula
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce. W rondlu podgrzej oliwę dodaj cebulę następnie czosnek. Podsmażaj aż do miękkości.
Etap III - gotowanie
Do rondla dodaj pomidory, ocet winny, sos sojowy oraz cukier i miód. Gotuj ok 15 minut na małym ogniu.
Etap IV - Przyprawy
Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj aż do zgęstnienia na małym ogniu. Przełóż do słoika, tak przygotowany sos możesz przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.
Zapraszam Was również do zapoznania się z przepisami na udany grill innych Łódzkich blogerek mmm zapowiada się pyszna majówka :)
- Grilowane ananasy z kremem czekoladowym u Cook Yourself
- Grilowane Szparagi
- Sałatka orientalna
- Grillowany kurczak whiskey z sosem