Tarta z jednym z najlepszych i najszybszych do zrobienia kremów, zasmakuje szczególnie fanom białej czekolady.
* jeżeli lubisz bardzo... bardzo słodkie ciasta pomiń jogurt w przepisie :)
Będziesz potrzebować
kruche ciasto
mąka pszenna - 220 g
masło - 120 g
cukier puder - 50 g*
żółtko - 1 szt
*lodowata woda - opcjonalnie kilka łyżek
Krem
mascarpone - 200 g
śmietana 36% - 350 g
jogurt - 2 łyżki
biała czekolada - ilość wg uznania min. 100 g
truskawki do dekoracji
Etap I - Kruche ciasto
Mąkę przesiej przez sito do miski lub na stolnice, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło, żółtko oraz cukier. Zagnieć ciasto przy użyciu robota (hak) lub ręcznie, jeżeli ciasto się nie klei dodaj łyżkę bardzo zimnej wody. Zawiń w folie spożywczą wstaw do lodówki na 30 minut.
Etap II - Pieczenie - spód ciasta
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Stolnice obsyp mąką rozwałkuj ciasto do rozmiarów nieco większych niż blacha. Przełóż ciasto delikatnie na blachę najlepiej za pomocą wałka ( Oprósz ciasto mąką, delikatnie nawiń na wałek i rozwiń nad formą. Dociśnij ciasto do ścianek formy i odetnij fragmenty zwisające poza brzegi.) Na ciasto rozłóż papier do pieczenia i wysyp fasolą/ryżem lub specjalnymi kamieniami aby ciasto nie urosło. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij ciasto do wystygnięcia.
Etap III- Krem przygotuj poszczególne składniki
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijaj chwilę dodaj serek mascarpone oraz jogurt, ubijaj.
Etap III - Krem
Do przygotowanej masy dodaj powoli rozpuszczoną ostygniętą czekoladę (ale nie ściągniętą czekoladę) wymieszaj.
Etap IV - Dekoracja
Krem wyłóż na wystygniętą tartę. Udekoruj sezonowymi owocami. Gotowe ! Wstaw na min 3h do lodówki.Najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego :)