Ariana | Blogger | X X X X
  • sobota, 8 kwietnia 2017

    Tarta z serkiem mascarpone i białą czekoladą


    Tarta z jednym z najlepszych i najszybszych do zrobienia kremów, zasmakuje szczególnie fanom białej czekolady.
    * jeżeli lubisz bardzo... bardzo słodkie ciasta pomiń jogurt w przepisie :)

    Będziesz potrzebować
    kruche ciasto
    mąka pszenna - 220 g
    masło - 120 g
    cukier puder - 50 g*
    żółtko - 1 szt
    *lodowata woda - opcjonalnie kilka łyżek
    Krem
    mascarpone - 200 g
    śmietana 36% - 350 g
    jogurt - 2 łyżki
    biała czekolada - ilość wg uznania min. 100 g
    truskawki do dekoracji




    Etap I - Kruche ciasto

    Mąkę przesiej przez sito do miski lub na stolnice, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło, żółtko oraz cukier. Zagnieć ciasto przy użyciu robota (hak) lub ręcznie, jeżeli ciasto się nie klei dodaj łyżkę bardzo zimnej wody. Zawiń w folie spożywczą wstaw do lodówki na 30 minut.

    Etap II - Pieczenie - spód ciasta
    Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Stolnice obsyp mąką rozwałkuj ciasto do rozmiarów nieco większych niż blacha. Przełóż ciasto delikatnie na blachę najlepiej za pomocą wałka ( Oprósz ciasto mąką, delikatnie nawiń na wałek i rozwiń nad formą. Dociśnij ciasto do ścianek formy i odetnij fragmenty zwisające poza brzegi.) Na ciasto rozłóż papier do pieczenia i wysyp fasolą/ryżem lub specjalnymi kamieniami aby ciasto nie urosło. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij ciasto do wystygnięcia. 

    Etap III- Krem przygotuj poszczególne składniki
    Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijaj chwilę dodaj serek mascarpone oraz jogurt, ubijaj.

    Etap III - Krem 
    Do przygotowanej masy dodaj powoli  rozpuszczoną ostygniętą czekoladę (ale nie ściągniętą czekoladę)  wymieszaj.

    Etap IV - Dekoracja 
    Krem wyłóż na wystygniętą  tartę. Udekoruj sezonowymi owocami. Gotowe !  Wstaw na min 3h do lodówki.Najlepiej smakuje schłodzona.



    Smacznego :)