Ariana | Blogger | X X X X
  • piątek, 7 lipca 2017

    Pan brokuł z gorgonzolą

    Ostatnio w moim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa,  nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli.



    Będziesz potrzebować
    na ok 4 porcje
    brokuł - 2 szt
    cebula - 1 mała
    czosnek- 3 ząbki
    seler naciowy - 2 łodygi
    ziemniak - 3 średnie
    bulion warzywny - 500 ml
    masło
    sól, pieprz,świeża pietruszka

    Sos gorgonzola
    masło - łyżka
    czosnek - 2 ząbki
    śmietana - 100 ml
    gorgonzola - 100 g

    *domowe Grzanki



    Etap I - Ziemniaki
    Obierz i ugotuj ziemniaki.

    Etap II - Brokuł
    Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj pod przykryciem aż do miękkości.

    Etap II - Podsmażanie
    Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz seler, na koniec dodaj czosnek ( nie musisz kroić zbyt dokładnie i tak później wszystko zostanie zblendowane)

    Etap III - Blendowanie
    Gdy brokuł będzie już dość miękki możesz dodać podsmażoną cebulę, seler i czosnek oraz ziemniaki. Dopraw wg upodobania. Gotuj ok 5 minut na małym ogniu. Zblenduj całość na gładki krem. W razie potrzeby przetrzyj przez sito.

    Etap IV - sos gorgonzola
    W rondlu rozpuść masło, dodaj starty czosnek chwilę podsmaż, dodaj gorgonzolę oraz śmietanę

    Etap V - Smakowanie
    Do miseczki wlej krem, polej sosem z gorgonzoli dorzuć domowe grzanki. Smacznego!