Ostatnio w moim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa, nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli.
Będziesz potrzebować
na ok 4 porcje
brokuł - 2 szt
cebula - 1 mała
czosnek- 3 ząbki
seler naciowy - 2 łodygi
ziemniak - 3 średnie
bulion warzywny - 500 ml
masło
sól, pieprz,świeża pietruszka
Sos gorgonzola
masło - łyżka
czosnek - 2 ząbki
śmietana - 100 ml
gorgonzola - 100 g
*domowe Grzanki
Etap I - Ziemniaki
Obierz i ugotuj ziemniaki.
Etap II - Brokuł
Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj pod przykryciem aż do miękkości.
Etap II - Podsmażanie
Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz seler, na koniec dodaj czosnek ( nie musisz kroić zbyt dokładnie i tak później wszystko zostanie zblendowane)
Etap III - Blendowanie
Gdy brokuł będzie już dość miękki możesz dodać podsmażoną cebulę, seler i czosnek oraz ziemniaki. Dopraw wg upodobania. Gotuj ok 5 minut na małym ogniu. Zblenduj całość na gładki krem. W razie potrzeby przetrzyj przez sito.
Etap IV - sos gorgonzola
W rondlu rozpuść masło, dodaj starty czosnek chwilę podsmaż, dodaj gorgonzolę oraz śmietanę
Etap V - Smakowanie
Do miseczki wlej krem, polej sosem z gorgonzoli dorzuć domowe grzanki. Smacznego!