Ariana | Blogger | X X X X

czwartek, 30 listopada 2017

Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji


Z kaszą, z serem, z grzybami. Czasem z piękną misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami.  W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani Gosi. Z nową wiedzą zabraliśmy się do samodzielnego wyrabiania, wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji.



Składniki na farsz// ok 50 pierogów
kapusta kiszona - 1 kg
suszone grzyby - 5 dkg
cebula - 20 dkg
sól pieprz

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Kapustę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok 40 minut), studzimy i bardzo dokładnie odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Składniki na ciasto/ ok 40-50 pierogów
woda - 1 szklanka
olej - 4 łyżki
mąka pszenna - 4 szklanki
jajka - 2
sól - szczypta

Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie.Odrywamy kawałki i podsypujemy mąką, rozwałkujemy na  okrągłe cienkie placki, wykrywamy szklanką placuszki na każdy nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi robiac falbankę. Przygotowane pierogi odkładamy na podsypaną mąką tacę. W garnku zagotowujemy posoloną wodę, gotujemy ok 4 minut od wypłynięcia.