Sprawdzą się na ciepło jako zamiennik tradycyjnych kotletów oraz na zimno do kanapki lub #vegeburgerów. To moja propozycja na zdrowe włoskie wspomnienie lata. Cukinia, której pod koniec lata dostatek, zdrowa kasza jaglana, świeża bazylia i ciągnąca się mozzarella. Kotleciki pożywne, łatwe i szybkie w wykonaniu.
Będziesz potrzebować
ok. 7 kotletów
cukinia - ok. 350 g
marchewka - 1 szt
bulion warzywny - 250 ml
kasza jaglana - 1/3 szklanki
czosnek - 2 ząbki
cebula - 1 mala
mozzarella galbani - 1 opakowanie
jajko
bułka tarta - 3 łyżki do farszu i do panierowania
pomidory suszone - ok 100 g
świeża bazylia - wg uznania
sól, pieprz
olej do smażenia
Etap I - Cukinia
Cukinie zetrzyj na tarce (ja ścieram ze skórką oraz z pestkami). Startą cukinie posól i odstaw na durszlak aby puściła sok.
Etap II - Kasza
Marchewkę zetrzyj na tartce na grubych oczkach. Do rondelka z bulionem wsyp startą marchew oraz kaszę. Całość gotuj ok 10 minut na małym ogniu.
Etap III
Do miski wrzuć odsączoną cukinie, dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, 2 łyżki bułki tartej, szczyptę pieprzu, posiekaną drobno bazylię, suszone pomidory oraz mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę, Całość dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na 10 minut. Następnie dodaj cale jajko wymieszaj.
* jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj łyżkę bułki tartej
Etap IV - smażenie
Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Rozgrzej patelnie z olejem. smaż do uzyskania złotego koloru.
Jedz jako burgery lub z sosem tzatziki, aioli :)
smacznego !
Wpis inspirowany mozzarellą Galbani