Ariana | Blogger | X X X X
  • czwartek, 30 sierpnia 2018

    Kotleciki z cukinii z kaszą jaglaną, mozzarellą i pomidorem suszonym


    Sprawdzą się na ciepło jako zamiennik tradycyjnych kotletów oraz na zimno do kanapki lub #vegeburgerów. To moja propozycja na  zdrowe włoskie wspomnienie lata.  Cukinia, której pod koniec lata dostatek, zdrowa kasza jaglana, świeża bazylia i ciągnąca się mozzarella. Kotleciki pożywne, łatwe i szybkie w wykonaniu. 


    Będziesz potrzebować 
    ok. 7 kotletów


    cukinia - ok. 350 g
    marchewka - 1 szt
    bulion warzywny - 250 ml
    kasza jaglana - 1/3 szklanki
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 mala
    mozzarella galbani - 1 opakowanie
    jajko
    bułka tarta - 3 łyżki do farszu i do panierowania
    pomidory suszone - ok 100 g
    świeża bazylia - wg uznania
    sól, pieprz
    olej do smażenia




    Etap I - Cukinia
    Cukinie zetrzyj na tarce (ja ścieram ze skórką oraz z pestkami). Startą cukinie posól i odstaw na durszlak aby puściła sok.

    Etap II - Kasza
    Marchewkę zetrzyj na tartce na grubych oczkach. Do rondelka z bulionem wsyp startą marchew oraz kaszę. Całość gotuj ok 10 minut na małym ogniu.



    Etap III 
    Do miski wrzuć odsączoną cukinie, dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, 2 łyżki bułki tartej, szczyptę pieprzu, posiekaną drobno bazylię, suszone pomidory oraz mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę,  Całość dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na 10 minut. Następnie dodaj cale jajko wymieszaj.
    * jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj łyżkę bułki tartej

    Etap IV - smażenie
    Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Rozgrzej patelnie z olejem. smaż do uzyskania złotego koloru.


    Jedz jako burgery lub z sosem tzatziki, aioli :)

    smacznego !









    Wpis inspirowany mozzarellą Galbani

    Włoska strona lata z Galbani