Będziesz potrzebować (forma - średnica 22 cm)
- 5 średnich marchewek
- 5 jajek
- 150 g margaryny KASIA
- 2 szklanki mąki
-1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie (orzechy, migdały, rodzynki)
na polewę karmelową będziesz potrzebować
Z poniższego przepisu wyjdzie ok 150 ml karmelu.
- Cukier - 200 g
- Masło - 90 g
- Śmietana 30% - 120 ml
- Sól - łyżeczka
Etap I – przygotuj składniki
Margarynę rozpuść w rondelku, pozostaw do ostygnięcia. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Etap II – połącz składniki
Jajka ubij z cukrem, następnie dodaj rozpuszczoną ostygnięta margarynę. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, następnie przesiej do masy jajecznej. Startą marchewkę, dodaj do powstałej masy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
Etap III – pieczenie
Wysmaruj masłem formę na babkę. Przelej masę do formy. Wstaw formę z masą do rozgrzanego piekarnika, ciasto należy piec ok 50 minut.
Etap IV – polewa karmelowa Przepis na solony karmel znajdziesz tutaj (link). Gdy Karmel wystygnie, oblej nim starannie babkę.
@mojeciasto #mojeciasto #wypiekizkasia #przepis #ciasto #babkawielkanocna #wielkanoc
Smacznego !
Smacznego !
W te święta piekąc wielkanocną
babkę razem z Kasią jednocześnie dożywiasz dzieci z placówek wsparcia
dziennego objętych programem dożywiania Pajacyk Polskiej Akcji Humanitarnej.
Zainspiruj się naszymi przepisami, piecz z Kasią i pomagaj!
więcej o akcji Wielka Moc Pomagania znajdziesz tutaj