Aromatyczne proste zaskakujące smakiem tajskie żółte curry. Korzystając z tygodnia azjatyckiego w lidlu, udało mi się w sklepie zakupić wszystkie niezbędne składniki. Uwaga curry jest naprawdę ostre! Zamiast kurczaka możesz dodać krewetki albo zrobić wersje vege dodając więcej warzyw.
Będziesz potrzebować
(składniki na 4 duże porcję)
- 2 piersi kurczaka
- puszka mleka kokosowego
- cebula najlepsza szalotka - 1 średniej wielkości
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 średniej wielkości marchewka
- pół cukinii
- garść fasolki szparagowej
- trawa cytrynowa 1 gałązka /łyżeczka suszonej
- 2 łyżeczki pasty curry
- 6 liści kafiru
- imbir ok 2 cm
- czosnek dwa ząbki
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 0,5 litra bulionu
- papryczki chilli
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry (nie pasty)
- olej do smażenia
ryż ilość wg uznania
Etap I - Warzywa
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryki, cukinie kroimy w kostkę, marchewkę kroimy w słupki o wielkości 4-6 cm. Czosnek drobno siekamy. Fasolę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie gotujemy jej wcześniej - ma być chrupka).
Etap II - Wok
W woku na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy starty imbir oraz pastę curry, następnie dodajemy papryki, marchewki, fasolę szparagową oraz cukinie, na koniec czosnek, chwilę podsmażamy (ok 5 minut) dodajemy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę oraz curry, gotujemy 10 minut. Dodajemy liście kafiru, oraz obraną trawę cytrynową (jak jeść trawę cytrynową przeczytacie tutaj) gotujemy 10 minut.
Etap III - Kurczak
Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem smażymy. Usmażonego kurczaka dokładamy do woka z warzywami.
Etap IV - Jemy
Podajemy z ugotowanym ryżem.