Będziesz potrzebować
- kalafior - 1 większy
- oliwa z oliwek - 3 łyżeczki
- miód - 1 lyżeczka
- czerwona papryka - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- pieprz - wg uznania
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- parmezan/ pecorino - do posypania wg uznania
Sos gorgonzola
- masło - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 średni ząbek
- śmietana - 100 ml
- gorgonzola - 50 g
- sól - wg uznania
- pieprz - wg uznania
Etap O - sos gorgonzola
W rondelku rozpuść masło, dodaj drobno poiekany czosnek, chwilę podsmaż, następnie dodaj śmietanę oraz pokruszoną gorgonzole. Podgrzewaj do całkowitego ozpuszczenia gorgonzoli. Pod koniec przypraw według uznania (sól,pieprz).
Etap I - kalafior
kalafior obierz z listków, przekrój na pół i dokładnie umyj. Zaczynając od środka wykrawaj steki (plastry 2-3 cm).
Etap II - marynata
W miseczce wymieszaj miód z oliwą, następnie dodaj paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Etap III - pieczenie
W brytfance ułóż kalafiorowe plastry. Plastry posmaruj dokładnie marynatą. Nasmarowane kalafiorwe steki wstaw do rozgrzanego piekarnika do 190 st C i piecz 25 minut.