Ariana | Blogger | X X X X

środa, 7 października 2020

Stek z kalafiora z sosem gorgonzola

Ostatnio na moim IG zrobiłam ankietę stek z kalafiora czy stek z polędwicy, oczywiście stek z polędwicy wygrał tę nierówną walkę. Pewnie Ci, którzy głosowali za polędwicą nie próbowali steka z kalafiora. Steki z kalafiora są niezwykle szybkie w przygotowaniu, to pyszny sposób na wprowadzenie warzyw do codziennej diety.

Będziesz potrzebować
  1. kalafior - 1 większy
  2. oliwa z oliwek - 3 łyżeczki
  3. miód - 1 lyżeczka
  4. czerwona papryka - 1 łyżeczka
  5. sól - szczypta
  6. pieprz - wg uznania
  7. zioła prowansalskie - 1 łyżeczka 
  8. parmezan/ pecorino - do posypania wg uznania
Sos gorgonzola
  1. masło - 1 łyżeczka
  2. czosnek - 1 średni ząbek
  3. śmietana - 100 ml
  4. gorgonzola - 50 g
  5. sól - wg uznania 
  6. pieprz - wg uznania
Etap O - sos  gorgonzola
W rondelku rozpuść masło, dodaj drobno poiekany czosnek, chwilę podsmaż, następnie dodaj śmietanę oraz pokruszoną gorgonzole. Podgrzewaj  do całkowitego ozpuszczenia gorgonzoli. Pod koniec przypraw według uznania (sól,pieprz).

Etap I - kalafior
kalafior obierz z listków, przekrój na pół i dokładnie umyj. Zaczynając od środka wykrawaj steki (plastry 2-3 cm).

Etap II - marynata
W miseczce wymieszaj miód z oliwą, następnie dodaj paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Etap III - pieczenie
W brytfance ułóż kalafiorowe plastry. Plastry posmaruj dokładnie marynatą. Nasmarowane kalafiorwe steki wstaw do rozgrzanego piekarnika do 190 st C i piecz 25 minut.