Dziś
coś dla wielbicieli zdrowych przepisów. Ten nie wymaga dodatkowych
umiejętności, jest szybki w przygotowaniu i smakuje wakacjami w słonecznej
Grecji.
Przepis
ten poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez Krajową Radę Drobiarstwa- Izbę Gospodarczą, w ramach kampanii promującej mięso indycze w Europie "Indyk z Europy
- pod skrzydłami jakości”. Celem projektu jest zwiększenie wśród konsumentów
świadomości wartości odżywczych mięsa
indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej. Razem z innymi
blogerami przetestowaliśmy przepisy na dania z indyka, pod czujnym okiem szefa
kuchni Szymona Szlendaka.
To
moje pierwsze warsztaty od czasów pandemii, och jak dobrze było wrócić do
kuchni i wspólnie gotować, myślę, że wszyscy bardzo za tym tęskniliśmy.
Podzieleni na dwuosobowe zespoły rozpoczęliśmy krojenie, smażenie gotowanie a
po 30 minutach jedliśmy już pyszne aromatyczne dania z indykiem w roli głównej.
Podczas warsztatów szef kuchni Szymon Szlendak zdradził nam kilka wskazówek jak przyrządzić mięso z indyka, aby było soczyste. I tak np. przepis na pierś z indyka, która robi się sama (a takie przepisy uwielbiamy :D) Do gotującego się wywaru warzywnego lub mięsnego wkładamy pokrojoną w plastry pierś. Od razu po włożeniu piersi wyłączamy gotujący się wywar. Wówczas mięso szybko się ścina i cały sok pozostaje w środku. Pozostawiamy mięso w wywarze do całkowitego wystygnięcia. Mięso będzie soczyste, tak przygotowane możemy pokroić np. na kanapki albo spałaszować z ulubionym sosem. Próbowaliście tak kiedyś?
Dlaczego warto jeść indyka?
Mięso z indyka ma niewątpliwie wiele zalet, jak na przykład fakt, że indyk ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka. A jak powszechnie wiadomo białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w jej utrzymywaniu. I co istotne dla nas domowych kucharzy mniej z nim zachodu. Mięso z indyka jest bardzo proste w przygotowaniu. Przyrządzisz je łatwo bez dużego nakładu pracy i czasu.
Dotychczas w mojej kuchni indyk występował w nudnej wersji czyli pieczona w całości pierś (bez żadnych fajerwerków) ten przepis odmienił moje spojrzenie na indyka. Eskalopki wyszły soczyste, a cytrynowy lekki sos przypomina wakacje w Grecji.
Poniżej przepis na danie z indykiem w roli głównej prosto z warsztatów, przetestowany i spałaszowany przez nas bardzo szybko (Ślinka cieknie)... zatem rondle w dłoń
Eskalopki indycze w
sosie cytrynowym z kaszą bulgur w stylu greckim
Będziesz
potrzebować:
Składniki na 1 porcje
- 180g fileta z indyka
- 30g mąki pszennej
- 1 cytryna skórka i sok
- 80g kaszy bulgur
- 20g marchwi
- 20g selera naciowego
- 20g cukinii
- 20g cebuli czerwonej
- 1 gwiazdka anyżu
- 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Oliwa
- Do gotowania ( wywar z szyi indyczej i włoszczyzny) ok. 400ml
- Do smaku sól pieprz świeże zioła
Etap I - Warzywa
Warzywa do kaszy
(cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie
wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.
Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru.
Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu do wchłonięcia płynu przez
kaszę.
Etap II - Indyk
W międzyczasie pokrój
fileta z indyka na cienkie plastry i lekko rozbij go tłuczkiem do mięsa.
Przypraw mięso solą i pieprzem, następnie obtocz je w mące. Smaż mięso na mocno
rozgrzanej patelni używając oliwy z wytłoczyn z oliwek. Gdy mięso będzie
rumiane, dodaj sok i skórkę z cytryny, pozostałe 25g masła oraz odrobinę
wywaru. Przypraw całość solą i pieprzem i świeżymi ziołami. Gotuj do czasu
zgęstnienia sosu, a następnie wyłącz ogień, aby mięso wchłonęło aromaty.
Etap III - Gotowe
Gdy kasza będzie już miękka
i wchłonie większość płynów, możesz dodać cukinie. Pamiętaj aby cukinia nie
gotowała się zbyt długo i pozostała chrupiąca. Na sam koniec dopraw
danie do smaku oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj z tradycyjną
sałatką grecką.
Jeżeli szukacie więcej inspirujących, sprawdzonych przepisów z indykiem w roli głównej, wejdźcie na stronę projektu Turkey from Europe (tutaj) Smacznego!
„Treść niniejszej kampanii
promocyjnej odzwierciedla wyłącznie poglądy jej autora i podlega jego wyłącznej
odpowiedzialności. Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za żadne
ewentualne wykorzystanie zawartych w kampanii informacji.”