Ariana | Blogger | X X X X

czwartek, 12 listopada 2020

MAKARON RIGATONI Z INDYCZYM RAGU BIANCO

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis, który poznalam podczas warsztatów zorganizowanych przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą w ramach kampanii promującej mięso indycze w Europie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” wiecej o warsztatach możecie przyeczytać tutaj.  Ragu Bianco to świetna alternatywa dla typowego ragu w stylu bolońskim.

Będziesz potrzebować
Składniki na 2 porcje: 

  • 200 g makaronu rigatoni
  • 300 g mielonego udźca indyczego
  • 80 ml wytrawnego białego wina
  • 40 g masła extra
  • 20 g selera naciowego
  • 20 g marchewki
  • 20 g białej cebuli
  • 20 g zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g suszonych pomidorów w oleju
  • 40 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
  • do duszenia: ok. 800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny
  • do smaku: sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia)
  • oliwa z wytłoczyn z oliwek (Sansa) do smażenia 

Etap I - wywar
Z obranych warzyw i szyi indyczej przygotuj ok. 800 ml wywaru. 

Etap II - mięso na patelni
Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska ono rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. Dodaj odrobinę białego wina, zmniejsz źródło ciepła i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości. Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło. 

Etap III - makaron
W osobnym garnku ugotuj makaron w delikatnie osolonej wodzie. Gdy będzie już prawie gotowy, ale jeszcze lekko twardy, dodaj go do sosu mięsnego wraz z odrobiną wody z gotowania. Całość gotuj tak długo, aż makaron będzie al dente, a sos zrobi się kremowy. 

Etap IV - serwis
Podawaj z tartym parmezanem.
Smacznego !