Deserek, dla leniwych - szybki i bajeczny w smaku. Warstwowy deser możesz zabrać do pracy, piknik czy spałaszować w domu na kanapie.
Warstwowy
deser w słoiczku z kremem chałowym i prażonymi jabłkami
Przepis na ok. 4 porcje
Będziesz potrzebować
- 4 słoiczki po 250ml lub szklanki
- Ciastka owsiane/ kruche 200 g
- Jabłka ok. 60 dkg
- Cukier – dwie płaskie łyżeczki
- Sok z cytryny – łyżeczka
- Cynamon - szczypta
- Masło - płaska łyżka
- Śmietana kremówka – 200 ml
- Serek mascarpone – 100 g
- Chałwa ze skórką pomarańczy unitop – 150g
- Ciastka
Ciastka pokrusz na konsystencję grubego piasku (najlepiej wsyp do woreczka i rozkrusz przy użyciu tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta).
2. Prażone na maśle jabłka
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne. Obrane jabłka pokrój w
średniej wielkości kostkę. W rondelku lub na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj
pokrojone w kostkę jabłka, łyżeczkę
cukru oraz szczyptę cynamonu, podsmażaj
jabłka kilka minut pod koniec skropl sokiem z cytryny.
3. Krem Chałwowy
Chałwę pokrój na mniejsze kawałki. W wysokm naczyniu ubij śmietanę z mascarpone
na gładką puszystą masę. Do masy śmietanowej dodaj pokrojoną chałwę, delikatnie
wymieszaj.
4. Złóż deser
Deser układaj warstwowo w słoiczku, na spód pokruszone ciastka, warstwa
prażonych jabłek, warstwa kremu chałowego. Deserki schłodź w lodówce min. 2h.
PS. Jabłka możesz wymienić na inne sezonowe owoce lub użyć owoców mrożonych.