Ariana | Blogger | X X X X
  • czwartek, 19 stycznia 2023

     Deserek, dla leniwych - szybki i bajeczny w smaku. Warstwowy deser możesz zabrać do pracy, piknik czy spałaszować w domu na kanapie.


    Warstwowy deser w słoiczku z kremem chałowym i prażonymi jabłkami
    Przepis na ok. 4 porcje

    Będziesz potrzebować

    • 4 słoiczki po 250ml lub szklanki
    • Ciastka owsiane/ kruche 200 g
    • Jabłka ok. 60 dkg
    • Cukier – dwie płaskie łyżeczki
    • Sok z cytryny – łyżeczka
    • Cynamon - szczypta
    • Masło  - płaska łyżka
    • Śmietana kremówka – 200 ml
    • Serek mascarpone – 100 g
    • Chałwa ze skórką pomarańczy  unitop – 150g 

    1. Ciastka
      Ciastka pokrusz na konsystencję  grubego piasku  (najlepiej wsyp do woreczka i rozkrusz przy użyciu tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta).

    2. Prażone na maśle jabłka
    Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne. Obrane jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę. W rondelku lub na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojone w kostkę jabłka,  łyżeczkę cukru oraz szczyptę cynamonu, podsmażaj  jabłka kilka minut pod koniec skropl sokiem z cytryny.

    3. Krem Chałwowy
    Chałwę pokrój na mniejsze kawałki. W wysokm naczyniu ubij śmietanę z mascarpone na gładką puszystą masę. Do masy śmietanowej dodaj pokrojoną chałwę, delikatnie wymieszaj.

    4. Złóż deser
    Deser układaj warstwowo w słoiczku, na spód pokruszone ciastka, warstwa prażonych jabłek, warstwa kremu chałowego. Deserki schłodź w lodówce min. 2h.

    PS. Jabłka możesz wymienić na inne sezonowe owoce lub użyć owoców mrożonych.


    Przepis powstał we współpracy z Marką Unitop sp. z o.o.