Ariana | Blogger | X X X X

czwartek, 19 stycznia 2023

 Deserek, dla leniwych - szybki i bajeczny w smaku. Warstwowy deser możesz zabrać do pracy, piknik czy spałaszować w domu na kanapie.


Warstwowy deser w słoiczku z kremem chałowym i prażonymi jabłkami
Przepis na ok. 4 porcje

Będziesz potrzebować

  • 4 słoiczki po 250ml lub szklanki
  • Ciastka owsiane/ kruche 200 g
  • Jabłka ok. 60 dkg
  • Cukier – dwie płaskie łyżeczki
  • Sok z cytryny – łyżeczka
  • Cynamon - szczypta
  • Masło  - płaska łyżka
  • Śmietana kremówka – 200 ml
  • Serek mascarpone – 100 g
  • Chałwa ze skórką pomarańczy  unitop – 150g 

  1. Ciastka
    Ciastka pokrusz na konsystencję  grubego piasku  (najlepiej wsyp do woreczka i rozkrusz przy użyciu tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta).

2. Prażone na maśle jabłka
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne. Obrane jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę. W rondelku lub na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojone w kostkę jabłka,  łyżeczkę cukru oraz szczyptę cynamonu, podsmażaj  jabłka kilka minut pod koniec skropl sokiem z cytryny.

3. Krem Chałwowy
Chałwę pokrój na mniejsze kawałki. W wysokm naczyniu ubij śmietanę z mascarpone na gładką puszystą masę. Do masy śmietanowej dodaj pokrojoną chałwę, delikatnie wymieszaj.

4. Złóż deser
Deser układaj warstwowo w słoiczku, na spód pokruszone ciastka, warstwa prażonych jabłek, warstwa kremu chałowego. Deserki schłodź w lodówce min. 2h.

PS. Jabłka możesz wymienić na inne sezonowe owoce lub użyć owoców mrożonych.


Przepis powstał we współpracy z Marką Unitop sp. z o.o.