Kwaśne soczyste jabłka przełamane słodką karmelową chałwą - spróbuj, nowej odmienionej szarlotki.
Składniki
(forma okrągła o średnicy 24cm)
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko
Mus jabłkowy:
- ok. 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 150 g Chałwy marki Unitop np. ze słonym karmelem
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego
na małe kawałki), zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj placek ( będzie Ci
później łatwiej rozwałkować ciasto do formy) owiń w folię spożywczą, wstaw do
lodówki na ok. 30 minut.
- Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w
niedużą kostkę. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz cynamonem i przesmaż, nie smaż
zbyt długu, jabłka mają zachować swoją strukturę. Pozostaw jabłka do
ostygnięcia.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z
lodówki, podziel na dwie części. Pierwszą częścią wyłóż dno formy, na ciasto
zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj i równomiernie rozsyp 100 g chałwy, na
chałwę wyłóż uprażone jabłka. Na jabłka
ponownie zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj i równomiernie rozsyp 50g
chałwy. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio
na jabłka z chałwą, starte ciasto rozłóż równomiernie na całej formie.
- Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się
przyrumieni, w temperaturze 180°C. Ciasto pozostaw do ostygnięcia. Przed
podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
Przepis powstał we współpracy z marką Unitop.