Chałwowe tiramisu
Składniki
- 350 ml zaparzonej mocnej ostudzonej kawy
- 2 jajka + 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 150 g
chałwy waniliowej marki Unitop
- 300 g podłużnych biszkoptów
- ok. 3 łyżek gorzkiego kakao lub tartej gorzkiej czekolady
Jak to zrobić?
- Zaparz mocną kawę i ją ostudź.
- Jajka (w temperaturze pokojowej) przelej gorącą wodą.
- Oddziel żółtka od białek.
- W rondelku podgrzej czubatą łyżkę mascarpone i dodaj posiekaną chałwę. Mieszaj aż do uzyskania jednolitego kremu.
- Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysty krem przez ok. 8 minut, początkowo ubijaj na parze np. w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą, do czasu aż żółtka będą już ciepłe, odstaw z pary i dalej ubijaj.
- Następnie dodaj porcjami pozostałą część mascarpone, cały czas ubijaj, aż krem będzie gęsty i jednolity. Do ubitych żółtek dodaj jednolity krem chałwowy.
- W oddzielnej misce ubij białka na idealnie sztywną pianę, połącz je z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.
- Połowę biszkoptów zanurz na chwile w kawie i ułóż w prostokątnym naczyniu (ok. 20 x 22 cm). Biszkopty posyp cienką warstwą kakao lub tartą gorzką czekoladą. Deser układaj warstwowo.
- Wyłóż połowę kremu i przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, posyp warstwą kaka lub tartą gorzką czekoladą. Wyłóż resztę kremu, ponownie posyp kakao lub czekoladą.
- Wstaw do lodówki na min. 5 godzin.
Przepis powstał we współpracy z marką Unitop.