Ariana | Blogger | X X X X
  • czwartek, 19 stycznia 2023

    Chałwowe tiramisu

    Chałwowe tiramisu



    Składniki

    • 350 ml zaparzonej mocnej ostudzonej kawy
    • 2 jajka + 2 żółtka
    • 70 g cukru pudru
    • 500 g serka mascarpone
    • 150 g chałwy waniliowej marki Unitop
    • 300 g podłużnych biszkoptów
    • ok. 3 łyżek gorzkiego kakao lub tartej gorzkiej czekolady

     

    Jak to zrobić?

    1.   Zaparz mocną kawę i ją ostudź. 
    2. Jajka (w temperaturze pokojowej) przelej gorącą wodą.  
    3.   Oddziel żółtka od białek.
    4. W rondelku podgrzej czubatą łyżkę mascarpone i dodaj posiekaną chałwę. Mieszaj aż do uzyskania jednolitego kremu. 
    5. Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysty krem przez ok. 8 minut, początkowo ubijaj na parze np. w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą, do czasu aż żółtka będą już ciepłe, odstaw z pary i dalej ubijaj.
    6.  Następnie dodaj porcjami pozostałą część mascarpone, cały czas ubijaj, aż krem będzie gęsty i jednolity. Do ubitych żółtek dodaj jednolity krem chałwowy.
    7.  W oddzielnej misce ubij białka na idealnie sztywną pianę, połącz je z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką. 
    8. Połowę biszkoptów zanurz na chwile w kawie i ułóż w prostokątnym naczyniu (ok. 20 x 22 cm). Biszkopty posyp cienką warstwą kakao lub tartą gorzką czekoladą. Deser układaj warstwowo. 
    9. Wyłóż połowę kremu i przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, posyp warstwą kaka lub tartą gorzką czekoladą. Wyłóż resztę kremu, ponownie posyp kakao lub czekoladą.
    10.  Wstaw do lodówki na min. 5 godzin.  


     
     
    Przepis powstał we współpracy z marką Unitop.