wtorek, 11 lipca 2017

Warsztaty z Kukbuk i Zuryski torcik parafialny z migdałami i marcepanem


W ostatnim czasie miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk oraz Ambasadę Szwajcarii. Warsztaty odbyły się w nowym studiu kulinarnym The Plate w Warszawie przy ul. Nowolipki 15. Tym razem Kukbuk zabrał mnie w podróż po smakach Szwajcarii...ależ było pysznie! Warsztaty prowadziła  przemiła p. Magda lena Król- polka mieszkająca w Szwajcarii ponad 20 lat, opowiedziała nam pokrótce o historii, tradycji i smakach Szwajcarii, częstując nas lokalnymi produktami, pralinami, pysznymi rurkami straumann hüppen oraz Szwajcarskim Ginem Turicum


Szwajcaria to kraj 4 języków i ...bardzo szczęśliwych ludzi :) Czy wiecie, że w samych Zurychu jest aż 2200 restauracji ! i to właśnie w Zurych znajduje się najstarsza (1898 r.) wegetariańska restauracja w europie HILTL. W Zurichu również powstała Blinde Kuh "Ślepa Krowa" czyli pierwsza restauracja bez światła  stworzona i obsługiwana przez osoby niewidome. A jeżeli chcecie poznać smaki Zurichu to koniecznie wybierzcie sie na Food Zurich czyli 11 dniowy festiwal ulicznego jedzenia w tym roku odbędzie się w terminie 7-17 września.

Czym smakuje Szwajcaria ?
moje myślenie na temat kuchni Szwajcarii po tych warsztatach znacząco się zmieniło :) jak się okazało Szwajcarzy nie jedzą tylko Ementalera na zmianę z Gruyè przegryzając czekoladkami i pralinami :) Na warsztatach przygotowaliśmy kilka regionalnych potraw z wykorzystaniem miodu prosto z Zurichu oczywiście od szczęśliwych pszczół, w ruch poszły też ziemniaki i dużo musztardy.
Efekty naszej pracy na zdjęciach poniżej. Pod zdjęciami czeka również na Was przepis na Zuryski Torcik Parafialny z marcepanem i migdałami.
PS. Te piękne zdjęcia zostały wykonane przez fotografa z Kukbuk 



Zuryski tort parafialny 
4/5 porcji
Będziesz potrzebować
ciasto:
mąka pszenna - 300 g
masło - 200 g
cukier puder - 100 g
sól - szczypta
jajko - 1 szt


Nadzienie
jajka - 2 szt
cukier - 50 g
sok z połowy cytryny
marcepan - 50 g startego na dobnej tarce
migdały - 100 g posiekanych
skrobia kukurydziana - 1/2 łyżki
kwaśna śmietana - 100 g
dżem owocowy - 50 g
jabłka - 3 szt

Etap I - Ciasto 
Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść. Wylepić małe foremki do tart (w naszym przypadku była to blaszka jak na muffinki) 

Etap II - Nadzienie
Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać marcepan, sok z cytryny, migdały, skrobię i śmietanę.

Etap III - PieczenieWyjmujemy foremki do tarty z lodówki na spód dodajemy po łyżeczce dżemu, następnie wlewamy krem. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłka. Pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach. 

   




Studio The plate  zachwyca od wejścia jest bardzo nowoczesne ale przytulne i z bardzo dobrym sprzętem, organizują bardzo dużo warsztatów m.in smaki Tajlandii, śniadanie jak w Tokio czy też warsztaty parzenia kawy. W dniach kiedy nie odbywają się warsztaty można wpaść do nich na lunch lub w weekend na śniadanie zajrzyjcie na ich FB po więcej informacji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger