Ariana | Blogger | X X X X

czwartek, 20 sierpnia 2020

Żółte curry z kurczakiem

Aromatyczne proste zaskakujące smakiem tajskie żółte curry. Korzystając z tygodnia azjatyckiego w lidlu, udało mi się w sklepie zakupić wszystkie niezbędne składniki. Uwaga curry jest naprawdę ostre! Zamiast kurczaka możesz dodać krewetki albo zrobić wersje vege dodając więcej warzyw. 

 Będziesz potrzebować 
(składniki na 4 duże porcję)

  • 2 piersi kurczaka
  • puszka mleka kokosowego
  • cebula najlepsza szalotka - 1 średniej wielkości
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • pół cukinii
  • garść fasolki szparagowej 
  • trawa cytrynowa 1 gałązka /łyżeczka suszonej 
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 6 liści kafiru
  • imbir ok 2 cm
  • czosnek dwa ząbki
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 0,5 litra bulionu 
  • papryczki chilli
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry (nie pasty)
  • olej do smażenia

ryż ilość wg uznania 

Etap I - Warzywa
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryki, cukinie kroimy w kostkę, marchewkę kroimy w słupki o wielkości 4-6 cm. Czosnek drobno siekamy. Fasolę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie gotujemy jej wcześniej - ma być chrupka).


Etap II - Wok
W woku na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy starty imbir oraz pastę curry, następnie dodajemy papryki, marchewki, fasolę szparagową oraz cukinie, na koniec czosnek, chwilę podsmażamy (ok 5 minut) dodajemy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę oraz curry, gotujemy 10 minut. Dodajemy liście kafiru, oraz obraną trawę cytrynową (jak jeść trawę cytrynową przeczytacie tutaj) gotujemy 10 minut.

Etap III - Kurczak
Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem smażymy. Usmażonego kurczaka dokładamy do woka z warzywami.

Etap IV - Jemy
Podajemy z ugotowanym ryżem.