Ariana | Blogger | X X X X

sobota, 19 lutego 2022

Śniadanie - zapiekane tosty

  


 

Jest to śniadanie z serii: „czyścimy lodówkę”, możesz użyć czerstwego chleba albo chałki, przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.

Będziesz potrzebować:
duża porcja dla dwóch osób

  • 6 kromek chleba albo chałki (ja użyłam tostowego, może być czerstwy)
  • pół szklanki mleka 
  • 1 pomidor
  • pół małej cebulki
  •  łyżeczka masła 
  • 4 plasterki ulubionego sera (ja zazwyczaj używam cheddar albo mozzarelli) 
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • 2 jajka
  • kilka plasterków boczku 
  • sól oraz pieprz

sos aioli

 
chleb maczany w mleku, obsmażamy na maśle. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę podsmażamy. 

W małym kubeczku robimy sos aioli albo inny ulubiony sos np. Cezar, jeżeli nie macie zbyt dużo czasu to 3łyżeczki majonezu zmieszaj z 1 łyżeczką ulubionej musztardy.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy minimalną ilością masła.
Układamy pierwszą kromkę obsmażonego pieczywa, smarujemy małąilością sosu, na kromkę kładziemy kilka łyżeczek obsmażonych pomidorów z cebulką, plasterek sera (najlepiej cheddar albo mozzarellę) i kolejną kromkę chleba - całość powtarzam do momentu aż skończą się składniki 😅

Całość zapiekamy w piekarniku 200, aż do rozpuszczenia się sera (długość pieczenia jest zależna od tego jaki ser został użyty).

W międzyczasie smażymy jajko sadzone oraz boczek na chrupko.

Upieczoną kanapkę układamy na sałacie najlepiej rzymskiej (jest super chrupiąca) na piętrową kanapkę leci jajko sadzone  oraz chips/ puder (pokruszony) z boczku. 

smacznego!