Ariana | Blogger | X X X X

czwartek, 19 stycznia 2023

Chałwowa szarlotka


Kwaśne soczyste jabłka przełamane słodką karmelową chałwą - spróbuj, nowej odmienionej szarlotki. 

Składniki
 (forma okrągła o średnicy 24cm)

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g zimnego masła
  •  1 jajko

 Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania: 

  • Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj placek ( będzie Ci później łatwiej rozwałkować ciasto do formy) owiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

  • Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz cynamonem i przesmaż, nie smaż zbyt długu, jabłka mają zachować swoją strukturę. Pozostaw jabłka do ostygnięcia. 

  • Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. Pierwszą częścią wyłóż dno formy, na ciasto zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj i równomiernie rozsyp 100 g chałwy, na chałwę wyłóż uprażone jabłka. Na jabłka  ponownie zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj i równomiernie rozsyp 50g chałwy. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na jabłka z chałwą, starte ciasto rozłóż równomiernie na całej formie. 

  • Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C. Ciasto pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.  


    Przepis powstał we współpracy z marką Unitop.